TipBoek

‘De dochters van Jalta’ biedt een onbekend inkijkje in de beroemde conferentie

Van links naar rechts: Sarah Churchill, Anna Roosevelt and Kathleen Harriman  Beeld
Van links naar rechts: Sarah Churchill, Anna Roosevelt and Kathleen HarrimanBeeld

Historica Catherine Grace Katz over de rol van de dochters van Churchill, Roosevelt en Harriman bij de conferentie op de Krim.

Hoofdrolspelers mag je ze niet noemen, maar ze hadden op zijn minst een belangrijke bijrol: drie vrouwen die aanwezig waren op de conferentie van Jalta op de Krim, waar Churchill, Stalin en Roosevelt in februari 1945 de basis legden voor de na-oorlogse machtsverdeling. In De dochters van Jalta schetst de Amerikaanse historica Catherine Grace Katz de betrokkenheid van de dan 30-jarige Sarah Churchill, Anna Roosevelt (38) en Kathleen Harriman (27), dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Moskou Averell Harriman. Alleen Svetlana, de dochter van Stalin, was er niet bij.

Over ‘Jalta‘ en de gevolgen zijn boekenkasten volgeschreven, maar als de aanwezigheid van deze drie vrouwen al werd opgemerkt, dan werden ze hooguit gezien als versiering. Ten onrechte, laat Katz zien, die ondermeer kon putten uit bijzonder materiaal (dagboeken, brieven) uit verschillende familiearchieven. Zo stelt Anna alles­­ in het werk om te voorkomen dat de buitenwereld in de gaten krijgt hoe ziek haar vader is en fungeert Kathleen, die in 1943 met haar vader is meegegaan naar Moskou en ook Russisch spreekt, als een soort informele assistent-ambassadeur. Daarmee biedt Katz een mooi, onbekend inkijkje in Jalta zelf, het leven van drie opmerkelijke vrouwen en de verhouding met hun vader.

null Beeld
Beeld

Catherine Grace Katz
De dochters van Jalta. De Churchills, Roosevelts en Harrimans
en het einde van de Tweede Wereldoorlog
Vert. Annemie de Vries
Spectrum; 456 blz. € 29,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden