null Beeld

Trouw tiptMuziek

De beste nieuwe muziek volgens de recensenten van Trouw

Redactie Trouw

POP - The National
The First Two Pages of Frankenstein

Het is altijd herfst in de wereld van The National. Het is niet alleen die stem van Matt Berninger, bij wie het altijd bewolkt is, maar ook de muzikale begeleiding in stemmige bruintinten. In aanloop naar het maken van het album The first Two Pages of Frankenstein kampte Berninger ook nog eens met een depressie en een writer’s block. Hoe melancholiek en deprimerend de teksten op dit album ook zijn, ronduit depressief wordt het niet, concludeert Trouw-recensent Jasper van Vugt. De nummers hebben op de juiste momenten vaart, pit en prikkelende arrangementen.

null Beeld

KLASSIEK - Händel: Coronation Anthems
Akademie für Alte Musik Berlin

Dat Händels Coronation Anthem Zadok the Priest zo populair werd, is niet moeilijk te begrijpen als je de muziek een keer gehoord hebt. Händel componeerde een rustig kabbelende inleiding en bouwde die in anderhalve minuut uit tot een gigantische climax, als koor, trompetten en pauken uitbarsten in de eerste woorden van het anthem. Het effect is groots, alsof ineens felle zonnestralen de kerk binnendringen. In de nieuwe opname van de Akademie für Alte Musik en het Rias Kammerchor uit Berlijn onder leiding van Justin Doyle komt de pracht en praal die aan Händels muziek kleeft, prachtig tot uiting, aldus recensent Peter van der Lint.

null Beeld

JAZZ/WERELD - Bram Stadhouders B.O.X
Suite X

De jonge Nederlandse gitarist Bram Stadhouders is er de man niet naar om zich veilig binnen de grenzen van de verschillende genres op te houden, en evenmin zit hij verlegen om originele ideeën. Op dit album werkt hij samen met B.O.X (Baroque Orchestration X) - een eigenwijs samengesteld baroksextet dat samen met drummer Onno Govaert en Stadhouders zelf een indringend geluid creëert. Bij dit album val je van de ene in de andere verbazing, vindt Trouw-recensent Mischa Andriessen. Je hoort barokinvloeden, maar ook jazz, progrock, dance en hints naar Ravel en King Crimson.

null Beeld

KLASSIEK - Rossini L’italiana in Algeri
Orkest van de 18de Eeuw

Wie had ooit gedacht dat de keurtroepen van dirigent Frans Brüggen zich nog eens zouden wagen aan een opera buffa van Rossini? Brüggen zelf was er wellicht te serieus voor, maar tijdens een NTR ZaterdagMatinee in februari vorig jaar zat het orkest op het podium van het Concertgebouw om de complete L’Italiana in Algeri te begeleiden. Deze opname is nu uitgebracht. Dirigent is Giancarlo Andretta die vanachter de pianoforte de geestig-feministische avonturen van de Italiaanse Isabella in Algiers met meesterhand leidt. Andretta haalt het maximale aan kleur, effect en tempo uit Rossini’s partituur én orkest, aldus Peter van der Lint.

null Beeld

POP - Ed Sheeran
Subtract

Het vijfde album van de Engelse singer-songwriter Ed Sheeran wordt aangekondigd als ‘zijn meest persoonlijke album ooit’. In februari 2022 overleed zijn goede vriend Jamal Edwards, bij zijn zwangere vrouw Cherry Seaborn werd kanker geconstateerd en hij werd aangeklaagd wegens vermeend plagiaat. Sheeran greep de muziek aan om zijn verdriet en onmacht te vertalen in liedjes. Het resultaat is Subtract, een plaat die volgens recensent Jasper van Vugt onmiskenbaar Ed Sheeran is.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden