null Beeld

KookboekParwana

De Afghaanse keuken blijkt gruwelijk lekker

Nu de internationale gemeenschap zich gaat terugtrekken uit Afghanistan, klinkt de vraag: wat voor land laat zij achter? De Taliban winnen aan invloed en vrijheden staan onder druk; een weinig rooskleurige werkelijkheid, die ook ons beeld van Afghanistan nogal bepaalt.

Parwana biedt een ander perspectief op Afghanistan. Durkhanai Ayubi schildert het land dat zij en haar familie eind jaren tachtig ontvluchtten bewust niet af als een ‘woestenij vol conflict’. Aan de hand van tientallen (familie)recepten laat zij zien dat Afghanistan ook een land van onderlinge verbondenheid is, een land van gedeelde smaken, eetrituelen en gerechten – van Mantu (gestoomde dumplings) en Bolani (gevuld naanbrood) tot Kabuli Palaw (rijst met wortel en rozijnen) en Khajoor (gefrituurde kardemomkoekjes).

Parwana ziet er niet alleen prachtig uit, het is een boek dat aanzet tot koken. Het resultaat is haast gruwelijk lekker. Klein minpuntje: de hoofdstukindeling biedt weinig overzicht door de wel erg verhalende titels als ‘Afkomst en erbij horen’ en ‘Het ­uiteenspatten van een droom’. Maar dat kan een beetje thuiskok wel aan.

null Beeld

Durkhanai Ayubi
Parwana
Becht; 256 blz. € 27,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden