null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

KokenChips van duizendbladblaadjes

Chips van duizendblad

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Ik wil helemaal niet naar het bos!” “Ik heb geen zin in dat stomme pluk­ken. Ik blijf in de auto!” Zo klinkt het vanaf de achterbank als ik richting station rijd voor een dagje uit met mijn kinderen. Mijn omstreden plan is een middag wildplukken met de dames van Wildplukwandelingen, zodat mijn stadsmuizen weer eens in de natuur komen en hopelijk ontdekken dat ze daar met een beetje moeite - nee lol! - zelf eten bij elkaar kunnen sprokkelen.

Mijn wildplukplan heeft alles te maken met jeugdsentiment. Ik kon als kind op eigen houtje de natuur in (lees: plantsoenen). Niets leuker dan daar allerlei eetbaars vinden: vlierbessen, bramen, bloemetjes van de dovenetel waar je nectar uit kon zuigen en grassprieten met zoetsappige stelen.

“Er is hier geen sprake van inspraak. We gaan!”, is dus mijn antwoord. Het achterbankprotest luwt. Licht mokkend gaan ze vanaf de verzamelplek mee in de bus naar het natuurgebied.

Vanaf het moment dat we daar zijn, is alles anders. Als Roos, onze wildplukleidster, vraagt waarop je moet letten, gaan er ineens twee enthousiaste kindervingers omhoog. “Niet alles plukken. Het meeste laten staan!”, weet mijn dochter. En: “Eerst voelen en ruiken, dan pas proeven.”

Ze blijken al van alles te weten van wildplukken. Op de naschoolse opvang geleerd.

Mijn zoon eet onderweg zo veel mogelijk brandnetel. Vooral omdat hij iedereen wil laten zien hoe behendig hij al is met het prikvrij plukken van de blaadjes.

We plukken ons wild die middag: look-zonder-look, vlierbessen, topinamboer, munt, duindoorn, mosterdbloemen, rucola, bramen, rozenbottels, druiven, appels, duizendblad en nog veel meer. Allemaal eetbaar. En mijn kinderen proeven alles – ook de hapjes gemaakt van wildplukwaar die we onderweg krijgen. Vooral de chips van duizendblad zijn een hit. Honderden duizendbladblaadjes gaan mee naar huis. Missie geslaagd.

Zelfgeplukte chips

• 20-40 versgeplukte duizendbladblaadjes (mocht je ze niet vinden, dan brandnetel)
• 2½ el olijfolie
• 1 el rijstazijn
• 2 el sojasaus
• 2 el edelgistvlokken (biowinkel)
• 1 teen knoflook, geraspt
• optioneel: versgemalen zwarte peper
• Nog extra naar smaak: kerriepoeder, chilipoeder, garam masala, ras el hanout of vijfkruidenpoeder

Bereiding

Wildpluk duizendbladblaadjes: je vindt ze langs wegen en paden. Google maar even hoe ze er uitzien. Ze schijnen goed te zijn voor duizenden dingen, waaronder het trakteren van kinderen en het prachtig maken van borden. Of voor de borrel. Was de blaadjes voorzichtig. Meng in een kom alle andere ingrediënten en hussel de blaadjes er met je handen door. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ± 20 minuten op 100 graden ºC en keer ze dan om. Bak nog ± 20 minuten. Houd ze goed in de gaten: ze mogen niet te bruin worden of verbranden. Zodra de blaadjes droog en krokant zijn, mogen ze eruit om af te koelen. Als ze niet direct op gaan, kun je ze zeker een week bewaren in een afgesloten pot.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden