null Beeld

Filmrecensie

‘Chaos Walking’ toont de chaos van dingen die nooit bedoeld waren om uitgesproken te worden

Chaos Walking
Regie: Doug Liman
Met Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen
★★★

Stel je voor dat al je gedachten te horen zijn voor de mensen om je heen. Flarden van gedachten om precies te zijn, want geen mens denkt in volzinnen. Al die ongefilterde ruis zou chaos opleveren in het sociale verkeer. De chaos van ongeremde woede en verlangens. De chaos van dingen die nooit bedoeld waren om uitgesproken te worden. En de chaos uit de titel van deze intrigerende maar uiteindelijk teleurstellende science fictionfilm.

Op een door de mens gekoloniseerde planeet leeft Todd in de nederzetting Prentistown. Wat meteen opvalt, is dat er alleen mannen leven. Alle vrouwen zijn vermoord door aliens, heet het. Alleen bij mannen blijkt de ruis te horen, bij vrouwen was dat niet mogelijk, leren we. Het dorpje heeft een wat geheimzinnige burgemeester, gespeeld door Mads Mikkelsen. De lokale priester, gespeeld door David Oyelowo, had met gemak bij de Spaanse inquisitie kunnen solliciteren. Zijn fanatisme mbt de ruis blijkt later cruciaal.

De sfeer is gespannen en de film laat opzettelijk maar ook een beetje gemakzuchtig in het midden waarom. Later, als het de plot wel goed uitkomt, krijgen we de verklaring. Die keuze zorgt ervoor dat die nieuwe wereld niet doorleefd voelt, maar vooral als een decor.

Toch is dit zonder meer een onderhoudende film, niet in de laatste plaats door de chemie tussen de twee hoofdrolspelers, Tom Holland en Daisy Ridley. Zij stort neer bij Prentistown en slaat met Todd op de vlucht. Ze is de enige vrouw in de wijde omtrek en moet vluchten voor haar leven.

Lees ook:
Abrams weet de intergalactische bombast fijn te relativeren in ‘Star Wars - The Rise of Skywalker’

Het laatste deel van de Skywalker saga kiest voor de menselijke maat. J.J. Abrams weet precies hoe hij een spektakel als dit aanpakt: klein zwaardgevecht, beetje vuurgevecht, een paar gigantische decors en een exploderende planeet maar verder vooral veel relaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden