null Beeld

BoekrecensieTip

Brilliant Maps: een atlas die vermaakt en aan het denken zet

Ian Wright geeft een bijzonder beeld van de wereld in een mooie verzameling kaarten.

Nicole Lucas

Je kunt natuurlijk op Twitter een bezoek brengen aan @BrilliantMaps. Een paar weken geleden werd daar, aan de hand van negen plaatjes, getoond dat Nederland niet zozeer een dichtbevolkt land is als wel een lege stad. Maar het blijft toch (sorry) een beetje behelpen, dat getuur op een mobieltje en bladeren is er ook niet bij.

Dat maakt Atlas van opmerkelijke feiten. Briljante kaarten voor nieuwsgierige mensen, zeg maar de boekversie van de kaartensite van de Canadese Londenaar Ian Wright, juist zo aardig.

Allerlei onderwerpen komen voorbij. Soms gaat het om gekke weetjes: een kaart bijvoorbeeld, die plaatsen met meer dan twintig letters in de naam laat zien, zoals het Nederlandse Gasselterboerveenschemond. Of een kaart die toont welke ­regio de meeste heavy metalbands heeft per hoofd van de bevolking. En de kaart met de titel ‘Chili is een belachelijk lang land‘ is vooral hilarisch.

Er komen ook serieuze ­zaken voorbij, ‘beelden met een scherp randje‘, zoals Tim Harford, columnist van The Financial Times, het in het voorwoord noemt. Zoals een kaart met het aantal gevangenen in verschillende landen, die verbaast én nieuwsgierig maakt: hoe kan het dat het ene land veel meer mensen in gevangenissen opsluit dan het andere?

Het maakt het boek wel zo interessant.

null Beeld

Ian Wright
Atlas van opmerkelijke feiten. Briljante kaarten voor nieuwsgierige mensen
(Brilliant Maps: An Atlas for Curious Minds)
vert. Ger Meesters
Noordhoek; 210 blz. € 2,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden