RecensieKookboek

Boerenkoolrecepten én -gedichten

null Beeld
Beeld

Een beetje culifreak zal het niet ontgaan zijn dat Homemade Basics van tv-kok Yvette van Boven tot Gouden Kookboek van 2020 is gekozen. Volgens de jury ‘vertegenwoordigt dit boek alles wat zelf koken tot een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten’. Nu vindt Yvette het vast niet erg dat we niet haar boek, want dat is al even uit, maar een eigenzinnig ander kookboek in de etalage zetten. Zeker omdat het over haar lievelingsgroente boerenkool gaat.

Want net als zij kan Humphrey Ottenhof, dorpsdichter van Westervoort, geen genoeg krijgen van ‘die plant met haar taaiheid, overlevingsdrang, frêle lichtgroene jeugdvorm, stoere wintergestalte gebukt onder sneeuw en haar felgele bloementrossen in de lente’. Hij schreef er het vermakelijke BoerenKoolBoek over. De boerenkoolgedichten alleen al!

Alle recepten worden ingeleid met historische weetjes en anekdotes. Ik maakte de stamppot van Jan Stronkman uit Pannerden – een lokale beroemdheid. Hij wokt de boerenkool in vijf etappes voor die in de stamp gaat. Voor behoud van de kleur. Omdat ik paarse boerenkool gebruikte kwam dat goed uit. Een mooi wintertafereel op het bord.

null Beeld
Beeld

BoerenKoolBoek
Humphrey Ottenhof
uitg. Berlin Books, € 20, 150 blz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden