null Beeld

Cd-recensie

Boerema zet Notre-Dame in Rotterdam

Christo Lelie
null Beeld

Klassiek
Hayo Boerema
Vierne Organ Symphonies (Brilliant Classics)
****

De orgelmuziek van Louis Vierne (1870-1937) is onlosmakelijk verbonden met het iconische orgel van de Parijse Notre-Dame. Daarvan was hij gedurende 37 jaar de vaste bespeler. Vijf van zijn zes orgelsymfonieën schreef hij in die periode. Ze vragen dan ook om een kathedrale akoestiek en een groot, symfonisch orgel, liefst van Franse makelij.

Veel organisten die Vierne opnemen gaan daarom naar Frankrijk. Zo niet Boerema: voor zijn cd-box met Viernes complete orgelsymfonieën bleef hij in Rotterdam, waar hij titulair-organist van de Sint-Laurenskerk is. Het Marcussen-orgel aldaar uit 1973 is allerminst Frans van karakter, maar wél het grootste mechanische pijporgel in Nederland. Boerema kent dit instrument zo goed dat hij de klankwereld van Vierne er zeer overtuigend op weet te realiseren.

Viernes orgelsymfonieën zijn ware muziekkathedralen, technisch en muzikaal uiterst complex en diepgravend. Ze wortelen in de romantiek, maar vanaf de Vierde symfonie worden ze harmonisch steeds geavanceerder. De virtuoos Boerema laat Vierne schitteren, zowel in de knetterharde finales als in de lyrische middendelen en geestige scherzi. Ook veel lof voor de registranten die er een flinke klus aan hadden de juiste van de circa 90 registerknoppen te trekken.

Het duurt nog jaren voordat Viernes orgel in de Notre-Dame na de brand weer zal klinken, maar Boerema laat horen dat er in Rotterdam een goed alternatief instrument voor te vinden is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden