Boekentips

Boekentips

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Sigri Sandberg
Het belang van duisternis
Vert. Maud Jenje
Oevers; 178 blz. € 19,95

Al een tijdje geleden verscheen dit korte ‘memoir’ van de Noorse Sigri Sandberg over nacht en duisternis. Maar nu de grijze herfst al een hele winter aanhoudt nog steeds fijn om te lezen. Sandberg is haar hele leven al bang voor het donker (ze lijdt aan achluofobie) en onderneemt een reis naar de bergen om te onderzoeken wat er schuilgaat achter haar angst. Ze schrijft over slaap, sterren, zwarte gaten, noorderlicht, over luchtruimtewetten en de wereldwijde strijd om de nachtelijke he­mel te behouden. Op lichte toon wisselt ze feitjes over het donker af met het verhaal van Christiane Ritter die in de jaren dertig van de vorige eeuw haar echtgenoot nareisde naar de Noordpool om daar een weekend te bivakkeren. Sandberg wordt de eerste middag in haar Fin­se berghut bevangen door paniek: “Ik weet dat het donker komt en me zal inpakken, niet zacht, maar hard. Ik weet dat de grote raamoppervlakken zwart worden, dat het landschap zal verdwijnen, en ik weet dat de moed me in de schoenen zal zakken.”

Troost zoekt Sandberg in de poëzie, van de Noor Jon Fosse bijvoorbeeld die dicht over een zachte duisternis:

“In een zacht donker / stappen we binnen / we openen onze ogen / laten een steen / een kleur / iets anders worden / in dat wat is / verdwijnen we.”

null Beeld
Beeld

Louis-Ferdinand Céline
Reis naar het einde van de nacht
Vert. E.M. Kummer
Athenaeum; 532 blz. € 39,99

De Fransman Louis-Ferdinand Céline heeft al­les meegemaakt, schrijft Hans Dagelet in zijn nawoord bij de heruitgave van ‘Reis naar het einde van de nacht’ (1932): de Eerste én de Tweede Wereldoorlog, de Eerste Wereldtentoonstelling in Parijs, de opkomst van de auto, trein, vliegtuig, telefoon, radio en tv. Hij heeft nogal een negatief mensbeeld, maar wat zijn werk draaglijk maakt is zijn mededogen met de enkeling die het onderspit delft en noodgedwongen op de vlucht slaat. De op alles en iedereen kankerende antiheld van ‘De reis’, Bar­- damu, Céline’s alter ego, volgen we in de absurditeit van de loopgraven van de Eerste We­reldoorlog, tijdens een kort, fataal verblijf in de kolonie in Noord-Afri­ka, in de Fordfabrieken in De­troit en als arts in een Parijse voorstad. “In de richting die hij ons aanwees, was alleen maar nacht, zo­als overal trouwens, een enorme nacht.”

null Beeld
Beeld

Laura Starink
Post uit Rusland 1972-2019
Atlas Contact; 368 blz. € 22,99

Moskou is de afgelopen 30 jaar onherkenbaar veranderd, weet correspondent Laura Starink. Ze studeerde er in 1979 aan het theaterinstituut, keerde tien jaar later terug als redacteur van NRC Handelsblad, maakte er de perestrojka van Michail Gorbatsjov mee, en reist nu door het land van Poetin. In de ooit grauwe hoofdstad skaten en segwayen hippe Moskovieten, en op het Rode Plein waar Lenin nog altijd gebalsemd ligt opgebaard, kun je nu dure koffie drinken op het terras bij een mondain warenhuis. Starink beschrijft op persoonlijke wijze en aan de hand van Russische levensverhalen hoe de politieke macht en de burger zich tot elkaar verhouden in dit onmetelijke land met een loodzwaar verleden. “Rusland is voor mij het drama van de geschiedenis, de uitgestrektheid van de toendra en tajga, het contrast tussen de warmte in vriendschappen en het Siberische koudefront van de harde overheid.”

null Beeld
Beeld

Diederik Samwel
Tropenvader
Brandt; 320 blz. € 22,50

Net als Adriaan van Dis en Alfred Birney liet journalist Diederik Samwel zich tot een roman inspireren door zijn in een jappenkamp getraumatiseerd geraakte vader. In ‘Tropenvader’ gaat het over Erik, nog een tiener als zijn ouders scheiden in 1975. Met zijn twee broers blijft Erik wonen bij vader Fred, een flamboyante topadvocaat. Fred wordt verliefd op Domini­que, en deze man trekt al gauw bij vader en zoons en in. Met een drukke juridische praktijk en actief liefdesleven heeft de autoritaire Fred niet altijd even veel tijd voor de kinderen. Erik heeft een vrije jeugd, maar vraagt zich af wat zijn vader drijft. Waarom probeert die zijn tijd voortdurend vooruit te zijn, als het ware op de hielen gezeten?

Samwel ontdekt de complexe geschiedenis van zijn vader tijdens een reis door Java, waar Fred met zijn zoons de plaats bezoekt waar hij tijdens en na de Twee­de Wereldoorlog gevangenzat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden