Shut Up and Play with Me van Het Zuidelijk Toneel. Beeld Sofie Knijff
Shut Up and Play with Me van Het Zuidelijk Toneel.Beeld Sofie Knijff

RecensieTheater

Blije kleuters spelen aanstekelijk kinderspel in Shut Up and Play with Me

Shut Up and Play with Me
Het Zuidelijk Toneel
★★★★

Jowi Schmitz

Spelen; zowel kinderen als acteurs doen het. In het geval van Shut Up and Play with Me van Het Zuidelijk Toneel, is dat zelfs de inzet. Volgens de folder verdiepten regisseur Sarah Moeremans en dramaturg Joachim Robbrecht zich ‘in de verschillende filosofische perspectieven op spel’.

In de praktijk staan er twee mannen, een lange (Joep van der Geest) en een kortere (Louis van der Waal) als blije kleuters op het toneel. Ze zijn voorzien van bezems, bezemstelen, elastiekjes, plastic zakjes, pingpongballen, touw en een ongebreidelde hoeveelheid fantasie.

Het ene spel leidt tot het andere. Wordt er het ene moment nog met stokken gevochten, het volgende moment zijn de stokken een heel groot mikadospel. Wie een stok weghaalt en de andere stokken daarbij beweegt, moet een kledingstuk uittrekken; ze verliezen allebei al hun kleren, waarna ze even later piemelnaakt op bezems voorbij galopperen.

Bij pijn wordt heel hard geschreeuwd, maar het leed duurt nooit lang, want dan is er alweer een nieuw spel ontdekt. Zonder overdreven kinderlijk te doen, staan hier twee aanstekelijk blije mensen op het toneel, en alle toeschouwers worden in die blijdschap meegenomen. Spelplezier, zo voelt dat. Plastic zakjes de lucht in blazen en dan met een elastiekje omlaag schieten; het leven wordt tijdens Shut Up and Play with Me heerlijk overzichtelijk.

Een echte opbouw of ontwikkeling is er niet; er wordt in het begin door Joep van der Geest een kookwekker gezet en na een minuut of zeventig gaat die af en is het afgelopen. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Maar je zou je nog even op de drempel willen omdraaien om beleefd en welgemeend te zeggen: ‘Bedankt voor het spelen’.

Nog te zien tot en met 16 maart. Meer informatie op Hzt.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden