null Beeld
Beeld

RecensieKlassiek

Bij Currentzis spuit de adrenaline door je oren

KLASSIEK
Teodor Currentzis
Beethoven Zevende symfonie (Sony)
★★★★★

Dit is de tweede release in de Beethoven-cyclus van Teodor Currentzis en zijn MusicAeterna-orkest. De eerste met daarop de Vijfde symfonie sloeg in als een fragmentatiebom. Met deze Zevende symfonie, die tegelijk met die nr. 5 in 2018 in Wenen werd opgenomen, vergaat het je niet veel anders.

De release is wederom een gebeurtenis, die je dagen bezighoudt, die je keer op keer naar de partituur doet grijpen en die bij de zoveelste herbeluistering het zoveelste geheim prijsgeeft. De ongelofelijke precisie die dit ongeëvenaarde orkest onder leider Currentzis weet te bereiken is het resultaat van steeds maar weer opnieuw elke maat, elke dynamisch teken, elk accent tegen het licht houden. Repeteren, repeteren, repeteren totdat het in je wezen als musicus zit. Wat dat betreft is Currentzis net zo’n nooit tevreden ‘ziener’ als Carlos Kleiber.

null Beeld
Beeld

Kleiber leverde ongenaakbare en geniale registraties van Beethovens Zevende af, en Currentzis neemt nu waardig plaats naast hem. De ritmische onrust die hier wordt opgeroepen, vooral in de tussenstemmen, daar moet ongenadig vaak aan gesleuteld zijn. En toch klinkt het alsof het ter plekke ontstaat. De tempi zijn gelijk aan die van wegbereiders als Norrington, Harnoncourt en Gardiner, maar bij Currentzis klinkt het urgenter en gejaagder. Duivelser is misschien een beter woord. In bijna elke maat slaat hij een andere, onverwachte hoek om. Vermoeiend? Integendeel. De adrenaline spuit door je oren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden