null Beeld
Beeld

RecensieMijn jaar in een tent

Bange Zwaan gaat kamperen voor vluchtelingen

Hartverwarmend, geëngageerd kinderboek met humorvolle dialogen.

Meester Sinan daagt zijn klas uit: haal geld op voor anderen, maar doe daarvoor iets wat je anders niet zo gauw zou doen. Als Zwaan (11) een foto ziet van twee Syrische vluchtelingen in een tentenkamp, weet ze wat haar challenge gaat worden: in haar eentje in de achtertuin kamperen en via sponsoring geld ophalen voor vluchtelingen. Niet een nacht of een week, maar een jaar.

Voor Zwaan is dat een uitdaging van jewelste, niet alleen vanwege de duur, maar ook omdat ze nogal veel angsten heeft. Ze is bang voor het donker, insluipers, enge geluiden, voor dingen die zouden kúnnen gebeuren, maar nog niet gebeurd zijn… De psycholoog heeft haar er niet af kunnen helpen, misschien heeft een jaar in een tent meer effect.

Zwaan-kleef-aan

Dit originele idee levert een hartverwarmend, geëngageerd kinderboek op. Tiny Fisscher, die zich de laatste jaren vooral toelegt op het hervertellen van klassiekers, geeft Zwaan een innemende stem en weet de langdurige kampeeractie, al snel ‘Zwaan-kleef-aan’ gedoopt, geloofwaardig en boeiend te houden.

Problemen met weersomstandigheden brengen de actie meermaals in gevaar, maar ze krijgt ook dreigmail: ‘Haal geld op voor mensen in je eigen land en laat die gelukszoekers die hier de boel komen verzieken hun eigen zaakjes oplossen (…) Ik steek die tyfustent van je in de fik.’ Zo verwerkt Fisscher ook de ongure stemmen uit het vluchtelingendebat.

Sympathiek

Maar er gebeuren ook veel mooie dingen: Zwaan raakt bevriend met haar nieuwe buurjongen en krijgt brieven van (gevluchte) kinderen. Dat Zwaan zelf liever niet in de belangstelling staat – het Jeugdjournaal mag alleen komen filmen als ze niet in beeld hoeft – maakt haar extra sympathiek. Terwijl roem voor veel kinderen het hoogst haalbare lijkt, kiest zij oprecht voor de inhoud.

Een strengere redactie had het boek kunnen vervolmaken. Het verhaallijntje over Zwaans overleden vakantievriendje voegt weinig toe en ook stilistisch had er nog wel wat geschaafd mogen worden. In de prettige, toegankelijke zinnen – met humorvolle dialogen – vallen soms opeens houterige of plechtige formuleringen op: ‘Evenmin als mijn schuldgevoel’, zegt Zwaan, of: ‘En daarbij wil ik veel geld ophalen’. Fisscher benoemt bovendien veel, waardoor Zwaans ontwikkeling er dik bovenop ligt, terwijl je die als lezer al aanvoelt. Maar het belangrijkste: de personages leven, het relevante verhaal komt binnen en Fisscher voert je ogenschijnlijk moeiteloos mee naar het filmische slot.

null Beeld
Beeld

Tiny Fisscher
Mijn jaar in een tent
Ill. Sophie Pluim
Volt, 295 blz. € 15,99.
Vanaf 10 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden