Klaas tiptPopmuziek

Arooj Aftab maakt experiment vanzelfsprekend, Kero Kero Bonito strijdt opgewekt tegen de Apocalyps

Vulture prince
Arooj Aftab Beeld
Vulture princeArooj Aftab
Klaas Knooihuizen

Arooj Aftab

Vulture Prince

Arooj Aftab combineert de taal en zangtradities van haar vaderland Pakistan met de rijk georkestreerde folk van haar nieuwe thuisland, de VS. In Last Night, de instaptrack, zingt Aftab deels in het Engels en in westerse toonladders en gaat een loom reggaeritme over in smaakvolle jazz. Dat kán helemaal niet! Toch wel. Vulture Prince klinkt op geen enkele manier experimenteel; bij Aftab voelen de origineelste vondsten volkomen vanzelfsprekend aan.

Spencer Krug

Fading Graffiti

Pubquizfeitje: Spencer Krug was met zijn band Wolf Parade de eerste die een Nederlands concert afzegde wegens de naderende pandemie. Hij is zijn tijd vaker vooruit, maar op Fading Graffiti doet hij niets wat hij niet al eerder deed. Dat kan hij hebben. Poëtische teksten met verrassende perspectieven – de winter die zich richt tot de herfst – gezongen alsof zijn stem struikelt, voorover buitelt en steeds harder moet rennen om niet ten val te komen.

Sharon Van Etten

Epic Ten

Op de jubileumeditie van Sharon Van Ettens gelauwerde indiepopplaat Epic van tien jaar geleden, spelen artiesten herinterpretaties van de liedjes. Niet om verslingerd aan te raken, wel leuk om te horen wat men ervan gebakken heeft. Het is niet allemaal even begeesterd, maar rockband Idles en singer-songwriter Fiona Apple zetten het werk van Van Etten overtuigend naar hun hand.

null Beeld

Kero Kero Bonito

Civilisation II

De drie liedjes op Civilisation II prikkelen overdadig, als een speelgoedwinkel voor Kerstmis: felle kleuren, flikkerende lichten, wild gebliep. Kitscherig, zeker, maar uit overtuiging, er is geen vleugje ironie bij. Fraai is 21/04/2020, een melancholisch lockdownliedje vol terloopse observaties waar eenzaamheid, hoop, rust en onrust vanaf druipen. In de dwarse afsluiter strijdt de band opgewekt tegen de apocalyps en de vele collega’s die ervoor waarschuwen. ‘You cannot stop civilisation.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden