Femi, met Yannick Jozefzoon als de getormenteerde titelheld. Beeld Femi
Femi, met Yannick Jozefzoon als de getormenteerde titelheld.Beeld Femi

FilmrecensieFemi

Ambitieuze nieuwkomer Femi maakt kans op een Gouden Kalf

Femi
Regie: Dwight Fagbamila
Met Yannick Jozefzoon en Joy Verberk
★★★★

Belinda van de Graaf

Lange tijd werd het Brabantse filmlandschap beheerst door de balorige hangjongeren uit New Kids. Maar regisseur Dwight Fagbamila laat zien dat er meer leeft in het land van de zachte G.

Fagbamila, geboren en getogen in Eindhoven en opgeleid aan de kunstacademie in Breda, zet een ferme handtekening onder zijn speelfilmdebuut Femi. In Rembrandtesk uitgelichte scènes staat hij stil bij de demonen in het hoofd van de 21-jarige Eindhovenaar Dennis, alias Femi. De jongeman is geboren uit een Nederlandse moeder en Nigeriaanse vader, net als Fagbamila zelf.

Op jeugdige leeftijd was Dennis, uitstekend gespeeld door Yannick Jozefzoon, getuige van de zelfmoord van zijn vader. Zijn moeder kan en wil er niet over praten. Maar nu Dennis zelf vader wordt, maakt dat veel oud zeer los. Hij zal het verlies eindelijk onder ogen moeten zien.

Opmerkelijk is dat de regisseur, geruggesteund door scriptcoach Gustaaf Peek, in één en dezelfde beweging het leven tussen twee culturen thematiseert. De Nederlandse Dennis denkt zijn demonen te lijf te kunnen gaan door zich te laten vervloeken door een Nigeriaanse voodoo-priester.

Iets soortgelijks zagen we bij de Parijse regisseuse Mati Diop, geboren uit een Franse moeder en Senegalese vader. Diop situeerde haar veelgeprezen speelfilmdebuut Atlantique (2019) in Dakar, waar ze verloren geliefden als djinns (mythische wezens) liet terugkeren. Ook Dennis duikt in Femi in de Afrikaanse cultuur van zijn vader. En evenals Diop laat Fagbamila zien te kunnen denken in beeld en geluid, licht en kleur. Heel verfrissend.

Cameraman Aziz Al-Dilaimi toont prima overweg te kunnen met chiaroscuro. Mooi zijn de licht-donkereffecten die Dennis’ verhaal de allure van een parallelle wereld geven. Toch is het ook oppassen geblazen: te veel stilering kan een trucje worden en psychologische ontwikkeling in de weg zitten. Soms maakt Dennis’ lange lijdensweg ongedurig. Maar verder niets dan lof voor deze ambitieuze nieuwkomer die tijdens het Nederlands Film Festival kans maakt op een Gouden Kalf én de prijs voor het beste debuut.

Femi gaat op 26 september in première op het Nederlands Film Festival en verschijnt op 29 september in de bioscoop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden