RecensieStripboek

Alwéér geen hartverwarmend burgerinitiatief opgezet: Renske de Greef giet onze quarantainezorgen in een heerlijke strip

Renske de Greef brengt scherp en geestig het moderne levensgevoel in beeld.

Nu we voor de tweede keer aan huis gekluisterd zijn kunnen we maar beter ‘gewoon even optimaal genieten’ met Gewoon even optimaal ­genieten, de gebundelde strip-columns van Renske de Greef. Ze verschenen eerder in NRC en tijdens de vorige golf al in boekvorm, maar het album is even op het bureau blijven liggen­­. Nu extra welkom.

In strips van één pagina brengt De Greef het moderne levensgevoel in beeld, en daar valt volop bij te grinniken. Zo opent ze met het ‘quarantaine-genieten’. Bij een tekening van haar alter-ego uitgeblust op de bank: “Alweer geen corona­dagboek bijgehouden, alweer geen hartverwarmend burgerinitiatief uit de grond gestampt, en alweer mijn kinderen níet Ulysses voorgelezen”.

Daarnaast brengt ze het pre-coronatijdperk scherp in herinnering. Zo stript ze fijne lijstjes: “Vijf soorten mensen met wie ik eigenlijk geen film wil kijken” of “7 heel kleine dieren die een ­eigen horrorfilm verdienen”.

Volgens hem word ik een soort Marie Kondo on crack

Ze stript over het moeizame ­samen opruimen van de dvd-collectie (“volgens hem word ik een soort Marie Kondo on crack”), en over “waarom ik eens normaal moet doen tegen beta-meisjes” (woont er een seksist in mijn onderbewustzijn?).

Briljant is haar Grote Ergernissenkwartet, dat vier cate­gorieën heeft: geluid, gedrag, taal, gevoel. Iedere­­ categorie biedt vier ergernissen. Onder gevoel valt: 1: met je sok in een plas water staan. 2: je verslikken in je laatste slokje. 3: trage wifi. 4: je teen stoten en ­niemand de schuld kunnen ­geven. Renske de Greef weet als geen ander wat er in ons ­omgaat.

Renske de Greef
Gewoon even optimaal genieten
Nijgh & Van Ditmar;
125 blz. € 20,-

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden