FilmrecensieSeaspiracy

Alarmerende reis onder water lijdt onder activistische haast

Seaspiracy. Beeld rv
Seaspiracy.Beeld rv

Seaspiracy
Regie: Ali Tabrizi
★★★

Remke de Lange

Het gaat niet goed met de oceanen. Opwarming van de aarde, denk je dan. En plasticsoep. Zeker, maar de Britse filmmaker Ali Tabrizi betoogt in Seaspiracy dat ook bevissing een grote rol speelt in de verslechtering van de maritieme wereld.

Als kind is hij al gefascineerd door zeeleven, als twintiger begint hij aan een filmische zoektocht die hem confronteert met de jacht op haaien en dolfijnen, met de bijvangst van industriële vissers, de schaduwzijden van viskwekerijen en de grote hoeveelheid microplastics die visgerei in zeewater achterlaat. Zelfs met slavernij en uitbuiting op vissersschepen.

Nogal veel. In flink tempo stapelt Tabrizi alarmerende statistieken, vlotte animaties, heimelijk gefilmd materiaal en korte flarden van interviews op elkaar. Dat is hem al op flinke kritiek komen te staan van organisaties voor duurzame visvangst. Terecht: hun woordvoerders zouden best wat langer in beeld mogen om te reageren op suggesties dat hun certificeringen weinig waard zijn.

Samen met de producent van Cowspiracy, een eerdere documentaire over de destructieve effecten van mondiale veeteelt, bijt Tabrizi zich volhardend vast in feitelijk relevante onderwerpen. Hoe zinvol is het om plastic rietjes uit te bannen terwijl de visindustrie volop plastic blijft gebruiken?

Maar goede vragen stellen kost tijd, en Tabrizi laat zich leiden door activistische haast, of tenminste jeugdige overmoed. Jammer, want een gedegen, zorgvuldig onderbouwde serie over al deze onderwerpen zou een aanwinst zijn voor de kritische consument bij het visvak.

Te zien op Netflix

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden