null Beeld

FilmrecensieAfter Yang

After Yang is als een bloem die zich openvouwt

After Yang
Regie Kogonada
Met Colin Farrell, Jodie Turner Smith, Justin H. Min
★★★★

Ronald Rovers

Om in de sfeer van de film te blijven: After Yang is als een bloem die zich openvouwt. Een serene, bedachtzame, kalme, gevoelige film met een herfstachtig kleurenpalet. De maker is bekend onder het pseudoniem Kogonada, een Amerikaanse filmmaker geboren in Zuid-Korea, die voor het eerst van zich deed horen in elegant gecomponeerde video-essays online, waarin hij filmstijlen analyseerde. After Yang is gebaseerd op het korte verhaal Saying Goobye to Yang van Alexander Weinstein.

De film speelt zich af in een nabije toekomst, waarin de technologie zover gevorderd is dat we androïden kunnen kopen: mensachtigen die de mensheid ten dienste staan. Yang is een ‘culturele techno-sapiens’, in huis genomen door Jake en Kyra om hun geadopteerde dochter bij te staan en haar te vertellen over haar Chinese achtergrond. Kort na het begin van de film gaat Yang stuk.

Dat is het skelet van de film. Kogonada laat technologie vrijwel helemaal buiten beeld omdat het verhaal niet over sciencefiction gaat. Dit is een verhaal over rouw, vertrouwen, de band met geliefden herstellen nadat je, misschien ongemerkt, misschien al lang geleden, afstand van ze nam. Zoals Jake heeft gedaan. Zonder al te veel weg te geven: Jake leert door Yangs ogen opnieuw naar de wereld te kijken.

De geadopteerde dochter wordt verteld over haar Chinese achtergrond. Beeld
De geadopteerde dochter wordt verteld over haar Chinese achtergrond.

Kogonada is een maker die zich zeer bewust is van de lens, van bewegingen, van de ruimte waarin iets zich afspeelt. Wanneer twee personages in verschillende richtingen een ruimte verlaten, zegt dat iets over de afstand tussen hen. Wanneer eilandjes van licht in een verduisterde ruimte te zien zijn, zegt dat iets over hoop. Zulke details maken dit een rijke, fascinerende film. Er wordt de kijker niets opgedrongen: Kogonada laat je de observaties zelf maken. Als Yang in een eerder gesprek tegen Jake iets opmerkt over de bewegingen van theeblaadjes in een glas, zegt hij misschien iets over hoe je naar anderen kunt kijken.

Zoveel wijsheid heeft Yang, zoveel liefde voor het gezin waarin hij werd opgenomen. En terwijl je dat allemaal bedenkt, verschijnt ineens die ene vraag: besefte Yang dat de enige manier om Jake weer dichter bij zijn geliefden te halen, was dat hij zelf uit het plaatje moest verdwijnen? Schakelde Yang zichzelf uit?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden