null Beeld

FilmrecensiePassing

Actrice Rebecca Hall maakt een indrukwekkend regiedebuut met ‘Passing’

Passing
Regie Rebecca Hall
Met Tessa Thompson, Ruth Negga, André Holland
★★★★

Ronald Rovers

Actrice Rebecca Hall maakt een indrukwekkend regiedebuut met deze ambitieuze adaptatie van de roman Passing uit 1929 van Nella Larsen. Een film die complexe thema’s met respect behandelt en niet reduceert tot hapklare brokken die je à la carte op sociale media kunt slingeren.

Decor is New York, laten we zeggen 1929. Een vrouw, Irene Redfield, loopt op straat en probeert te schuilen voor de zinderende hitte. De camera blijft dicht bij haar. Het geluidsontwerp van het eerste kwartier van de film zorgt ervoor dat we nauwelijks geluid buiten haar bubbel horen. Ze observeert de upper class witte New Yorkers om haar heen, die zich nergens iets aan gelegen hoeven laten liggen. Het is hun wereld.

Irene en Clare. Beeld
Irene en Clare.

Passing, leren we zodra Irene een oude jeugdvriendin ontmoet, is een term die beschrijft hoe je als vrouw van kleur door kunt gaan voor wit. Irene’s vriendin Clare doet het al jaren en is getrouwd met een bankier uit Chicago. Ze zegt dat ze door haar levensstijl nergens veilig is, en ze hunkert, zegt ze, naar haar oude leven in Harlem, waar Irene woont met haar man, een arts. Soepel en met charme beweegt Clare zich steeds meer in Irene’s sociale kring.

Is het wel vooruitkomen?

Het grote thema is natuurlijk zelfverloochening in een overduidelijk racistisch systeem, jezelf uitwissen om vooruit te komen in het leven. En dan is de vanzelfsprekende vervolgvraag: is het wel vooruitkomen? Maar de film duikt dieper. In de spanning tussen Irene en haar echtgenoot, die ogenschijnlijk een gelukkig leven leiden, precies omdat ze zijn wie ze willen zijn. Of ligt het toch anders? Verlangen, gender, status en culturele achtergrond voeren hier een fascinerend gesprek met elkaar, verbaal en non-verbaal.

De film koestert een uitgesproken stijl, die soms de subtiele manier waarop het verhaal wordt verteld, dreigt te overschaduwen. Toch gebeurt dat nooit, dankzij een uitstekende cast. Een intelligent verhaal als dit had volkomen gesloopt kunnen worden door een mindere regisseur, maar Rebecca Hall geeft een visitekaartje af dat je wel móet accepteren.

Te zien op Netflix.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden