null Beeld

BoekrecensieKoken

Aanschuiven bij sterrenchef Joris Bijdendijk

Dana Ploeger

Een kookboek dat begint met hoe je een lekker kopje filterkoffie zet. Kijk, dan weet je dat je met een chef te maken hebt, die niet van opsmuk houdt. Joris Bijdendijk van de restaurants RIJKS en Wils, met twee Michelinsterren op zak, laat zien wat er zoal bij hem thuis op tafel komt. Daar wil je wel geregeld even aanschuiven op een doordeweekse dag.

Omdat Nederland een boterhammenland blijft, presenteert hij stapels spannende sandwiches met onmisbare smeersels. Zijn favoriete tosti is een winnaar, net als het alledaagse broodje bal. Bij de dinerrecepten proef je zijn sterrenstatus: een garnalenfrikandel of artisjok met kreeft. Toch is het in een handomdraai gemaakt. De heldere uitleg en tips - ook hoe je je messen scherp houdt - maken alles doenlijk.

Fraai zijn de wetenswaardigheden van goede vriend Joël Broekaert over suiker, umami, ei en boter. Maar het echte podium is voor zijn vrouw Elsa. Altijd kokend vanuit haar hart leveren haar recepten pareltjes op zoals de citroen-merenguetaart of chocolade-kastanjefondant. Joris topt het boek af met spacecake met wietboter om lekker te kunnen slapen. Het blijft een Amsterdams jochie.

null Beeld

Joris Bijdendijk
Bij Bijdendijk Thuis
Nijgh & Van Ditmar; 432 blz. € 34,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden