Zorgbonus

Zorgbonus kost kabinet 800 miljoen euro extra

Minister van financiën Hoekstra. Beeld ANP
Minister van financiën Hoekstra.Beeld ANP

De bonus voor medewerkers in de zorg valt duurder uit dat geraamd, maar het begrotingstekort valt iets lager uit.

Het kabinet heeft voor veel meer zorgmedewerkers aanvragen ontvangen voor de coronabonus van 1000 euro dan was verwacht. Daardoor gaat de zorgbonus dit jaar 800 miljoen euro meer kosten dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd.

Dat blijkt uit de najaarsnota, de tussentijdse aanpassing van de begroting, die het kabinet maandag heeft gepubliceerd. Over de zorgbonus was dit jaar al veel te doen. Het kabinet had een lijst van beroepen opgesteld die ervoor in aanmerking zouden komen, maar zorginstellingen konden zelf uitzonderingen maken. De regeling wekte al snel wrevel. Verschillende partijen in de Kamer pleitten voor een ruimhartiger regeling.

Daarnaast waren er ook zorginstellingen, zoals ziekenhuisgroep Haaglanden MC, die de bonus voor al het personeel aanvroegen. Mensen die meer dan twee keer modaal verdienen zijn uitgesloten van de bonus. Het kabinet is van plan om in 2021 opnieuw een zorgbonus uit te delen, maar dan van 500 euro.

‘Historisch hoog’

Uit de Najaarsnota blijkt ook dat het begrotingstekort dit jaar iets lager uitvalt dan de eerdere ramingen van het kabinet. Dat komt doordat de economie het deze zomer iets beter deed dan verwacht. Toch is het tekort met 49 miljard euro (6,2 procent van het bruto binnenlands product) ‘historisch hoog’, meldt minister van financiën Wopke Hoekstra.

De staatsschuld loopt naar verwachting op tot 449 miljard euro, oftewel 57,4 procent van het bbp. Dat is 54 miljard euro hoger dan eind vorig jaar. Hiermee breekt het kabinet net geen record, ‘maar de snelheid waarmee de schuld is gestegen is wel enorm’, aldus Hoekstra.

De minister benadrukt de extra uitgaven aan steunmaatregelen zoals de loonsubsidie en inkomensondersteuning voor zelfstandigen. Voor die steunpakketten is eenmalig veel geld uitgetrokken. Nieuw zijn onder meer de extra kosten voor de zorgbonus en voor infrastructurele projecten. Uitgaven aan de Europese Unie vallen ook 400 miljoen euro hoger uit. 

Lees ook:

Kamerlid Femke Merel van Kooten bedacht de zorgbonus: ‘Ik houd Rutte aan zijn woord’

Het kabinet moet zorgbonussen royaal uitbetalen, vindt Kamerlid Femke Merel van Kooten. Zij bedacht de zorgbonus en kreeg dit voorjaar alle fracties mee. “Dat een goedbedoeld gebaar voor zoveel verdeeldheid zou zorgen, heeft niemand gewild.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden