Kamerbrief

Yesilgöz: boa’s mogen geen hoofddoek of keppel dragen

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Beeld ANP
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.Beeld ANP

Gemeenten die boa’s willen toestaan een hoofddoek te dragen, krijgen minister Yesilgöz tegenover zich. Zij vindt dat niet bij de functie passen.

Stijn Fens

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid ziet niets in plannen van gemeenten om het boa’s toe te staan een hoofddoek of keppel te dragen. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer hierover in gesprek te gaan met gemeenten. Het uniform voor boa’s moet dezelfde “neutraliteit, landelijke uniformiteit en herkenbaarheid” krijgen als politie-uniformen.

Volgens de minister gaat het in allebei de gevallen om functies waarbij de overheid zich in de samenleving “manifesteert met behulp van de sterke arm en gebruik maakt van dwangmiddelen”. Voor de politie geldt dat die gezag, neutraliteit en veiligheid moet uitstralen. Dat geldt ook voor boa’s, vindt Yesilgöz.

Inclusieve gemeente

Er is nu geen wet die verbiedt dat boa’s een hoofddoek te dragen. Als werkgevers gaan gemeenten zelf over de kleding van boa’s. De gemeenten Utrecht, Tilburg, Amsterdam en Rotterdam willen boa’s toestaan een hoofddoek, keppeltje of tulband te dragen. Ze willen zo laten zien een inclusieve gemeente te zijn.

Maar landelijke politieke partijen kwamen hiertegen in het geweer. In de Tweede Kamer werd een motie aangenomen van de PVV, om hoofddoeken en keppels bij boa’s wettelijk te verbieden. Het belangrijkste argument: boa’s zouden anders niet neutraal kunnen functioneren. Onder meer de VVD, SP, FvD en Kamerlid Pieter Omtzigt stemden voor. Ook de vakbond voor boa’s, de Boa Bond, is tegen het toestaan van keppels en hoofddoeken.

Minister Yesilgöz geeft dus nu gehoor aan de wens van de Tweede Kamer om de uniformen van boa’s neutraal te houden. Ze komt in het voorjaar met een richtlijn.

Martin Sitalsing, politiechef van Midden-Nederland, zei in oktober geen bezwaren te hebben tegen een agent met een hoofddoek. ‘Het zegt niets over hoe een politievrouw in haar werk staat.’

Lees ook:
Een boa met hoofddoek? Deze vrouwen zien het probleem niet. ‘Mijn hoofddoek geeft juist een krachtig gevoel’

Mag de boa een hoofddoek of keppel dragen? Enkele gemeenten willen het mogelijk maken, maar de Tweede Kamer probeert het tegen te houden. Deze moslimvrouwen begrijpen daar niets van.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden