‘Ik was 30 seconden te laat’, hijgt Van Haga na in het filmpje. Beeld
‘Ik was 30 seconden te laat’, hijgt Van Haga na in het filmpje.

Plein 2Haast in de Tweede Kamer

Wybren van Haga sprint door de gangen van het parlement. Maar waarom?

Christoph Schmidt

Toch knap hoe Kees van Kooten een oud typetje nieuw leven kan inblazen. Vorige week dook een filmpje op van zijn creatie de Alleenstaande Vandaal. Hij was wat jaartjes ouder natuurlijk, en het felgekleurde trainingspak was ingeruild voor een pak met stropdas.

In het filmpje rent de Alleenstaande Vandaal amechtig door de gangen van het Tweede Kamergebouw. Eventjes verdwijnt hij uit beeld. Dan wandelt hij terug en kijkt in de camera zoals alleen de Alleenstaande Vandaal dat kan. “Wat mij nu gebeurt…”

Maar wacht eens: dat ís Van Kooten helemaal niet. Het is Kamerlid Wybren van Haga, die zichzelf speelt.

Einde debat, na 25 seconden

Wat hém nou toch is overkomen? Vorige week dinsdag vond een van de kortste Kamerdebatten ooit plaats. Staatssecretaris Christophe van der Maat (defensie) was ervoor overgekomen. Van Haga had het debat aangevraagd en stond ook als enige op de sprekerslijst. Maar hij was er niet. Einde debat, na 25 seconden.

Later die middag kwam dat filmpje van het rennende Alleenstaande Kamerlid. “Ik was 30 seconden te laat”, hijgt Van Haga na. Met een beteuterde blik legt hij uit dat de oorzaak de ‘onderbezetting’ is bij de fractie van de Groep Van Haga (hij heeft het zelf steeds over BVNL, maar die fractie bestaat niet).

Al snel blijkt dat hij dat actiefilmpje helemaal niet heeft opgenomen op het moment dat hij zijn debat zogenaamd op een haar na miste. Op de achtergrond horen we de stem van minister Franc Weerwind (rechtsbescherming). Die is in een heel ander debat zeker een uur later aan het woord. Van Haga heeft zijn sprint langs toevallig openstaande deuren in scène gezet om zijn parlementaire vandalisme wit te wassen.

Onwillekeurig roepen Van Haga’s strapatsen herinneringen op aan andere politici die om wat voor reden dan ook door het Kamergebouw rennen. “Ik zie net in de gang de heer Pieter Heerma (CDA-fractievoorzitter) wegrennen uit de Tweede Kamer omdat hij te laf is om te stemmen over de motie over een beter salaris voor zorgmedewerkers”, fulmineerde PVV-leider Geert Wilders tijdens een coronadebat in augustus 2020.

Het was een avond waarop het parlement met schaamte terugkijkt. Omdat de coalitie die salarisverhoging te duur vond, zou er normaal gesproken geen meerderheid zijn voor die motie. Maar Wilders zag op die zomeravond dat veel coalitie-parlementariërs afwezig waren. Daardoor maakte de motie bij een hoofdelijke stemming opeens wel kans. Vervolgens maakten Kamerleden van de vier regeringspartijen dat ze wegkwamen uit het gebouw, zodat het totaal aantal aanwezigen onder het vereiste minimum van 76 daalde. De stemming was van de baan.

Niet bepaald fraai

Een even slim als doortrapt trucje van Wilders, maar wat die coalitie-Kamerleden deden, was ook niet bepaald fraai. Of dat ‘wegrennen’ van Heerma en anderen ook daadwerkelijk met die snelheid heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. Er zijn geen filmpjes van, ook niet in scène gezet.

De beroemdste politieke renpartij door het Kamergebouw komt op naam van premier Mark Rutte. Tijdens het beruchte 1-april-debat van 2021, waarin hij dichter bij de politieke afgrond stond dan ooit, rende hij rond drie uur ’s nachts als aangeschoten wild en met een mondkapje op door de gang, omdat hij dacht dat hij te laat zou terugkeren van een schorsing. Een machtelozer beeld van Rutte is er bijna niet.

Conclusie: als politicus rennen door het Kamergebouw? Lijkt flitsend, maar is toch een slecht idee.

Rennende politici in het parlement

Wybren van Haga (in scène gezet)
Mark Rutte (live op tv)
Pieter Heerma (onbevestigd)

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden