AnalyseHJ Schoo-lezing

Wopke Hoekstra consolideert de koers van het CDA

Minister Wopke HoekstraBeeld ANP

Kritisch over migratie en cultuurrelativisme. In de HJ Schoo-lezing bestendigt Wopke Hoekstra de partijlijn van de christen-democraten.

Waar staat Wopke Hoekstra in het CDA? De minister van financiën greep maandag de kans om in de HJ Schoo-lezing zijn verhaal te vertellen over ‘het land van morgen’. Hij wordt gezien als een van de kandidaten om na het vertrek van partijleider Sybrand Buma de nieuwe kopman te worden.

In de lezing blijft Hoekstra behoorlijk in het stramien van de koers van het CDA. Dat is niet verwonderlijk. Hij was een van de drie schrijvers van het laatste verkiezingsprogramma van de partij. Een van de anderen was Hugo de Jonge, toen wethouder in Rotterdam en nu minister en vicepremier voor het CDA. Ook die wordt gezien als kandidaat om de nieuwe partijleider te worden.

Hoekstra toonde zich maandag kritisch over migratie en beklaagde zich over cultuurrelativisme. “De lat moet aanzienlijk omhoog voor wie hier mag blijven”, zei hij over integratie. Over de cultuur en de Nederlandse identiteit: “Laten we krachtiger onder woorden brengen wat onze verworvenheden zijn: individuele vrijheden, gelijkwaardigheid, de democratische rechtstaat.”

Buma was somberder

Twee jaar geleden hield Sybrand Buma, toen leider van het CDA, de HJ Schoo-lezing. Ook hij was kritisch over vluchtelingen, maar ook somberder. Hij zei over de zorgen van de Nederlander onder meer: “De baan is vergeven aan een immigrant”, en betoogde dat immigratie uit Afrika het evenwicht in Europa verstoort.

Hoekstra ziet naast de problemen ook de positieve kant van immigratie: “Er is een scala aan voorbeelden van migranten die met doorzettingsvermogen een succes van hun leven maken.” Wat de twee CDA’ers gemeenschappelijk hebben is dat zij doen alsof het opnemen van vluchtelingen een keuze is en geen noodzaak – of in CDA-termen: een kwestie van ‘barmhartigheid’.

Hoekstra vertelde een breder verhaal dan Buma. Behalve migratie en identiteit sneed hij de economische ongelijkheid aan die de middenklasse dwars zit. Hij pleit voor een beter sociaal beleid in bedrijven, met onder meer hogere lonen, meer zekerheid en vaste banen. “Er moet een betere balans komen tussen loonstijgingen aan de top en op de werkvloer.” En: “Veel Nederlandse gezinnen zijn zelfs in tijden van economische hoogconjunctuur maar één kapotte wasmachine verwijderd van financiële problemen.” De CDA’er volgt daarmee een trend in de politiek: stevige taal over migratie, begrip voor de benarde positie van de burger.

Nieuwe kleine luyden

Vorige week hield De Jonge een lezing voor het Christelijk Sociaal Congres. Ook hij betoogde dat er een groep is die achterblijft, de nieuwe ‘kleine luyden’. Hij wil een krachtige overheid die het voor hen opneemt. En net als Hoekstra ziet hij dat het kapitalisme tegen grenzen aanloopt.

In het CDA woedt nog een discussie over de koers van de partij. Later dit jaar praat het congres daarover. Pas in de loop van volgend jaar kiest het CDA een nieuwe leider. Eén lezing van Hoekstra is daarin niet doorslaggevend en ook De Jonge, plus een derde mogelijke kandidaat, zoals staatssecretaris Mona Keijzer, zal nog van zich laten horen, ongetwijfeld ook weer over de economie, migratie en cultuurrelativisme.

Lees ook: 
Wopke Hoekstra wil strengere eisen aan immigratie

‘De lat voor wie hier mag blijven, moet aanzienlijk omhoog’, vindt Wopke Hoekstra, CDA-kopstuk en minister van financiën. Daarnaast wil hij ‘definiëren’ welke mate van immigratie en integratie ‘we succesvol kunnen dragen’. Dat zei hij in de HJ Schoo-­lezing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden