Geert Wilders (PVV) eerder deze maand in gesprek met protesterende boeren op de Koekamp in Den Haag.

PVV

Wilders beëindigt omstreden cartoonwedstrijd: ‘Mission accomplished’

Geert Wilders (PVV) eerder deze maand in gesprek met protesterende boeren op de Koekamp in Den Haag. Beeld ANP

Net zo onverwacht als PVV-leider Geert Wilders zaterdag laat een nieuwe cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed opende, heeft hij die weer ingetrokken. 

Volgens Wilders zelf omdat zijn “missie geslaagd” is. Hij wilde aandacht voor de doodsbedreigingen die de Pakistaanse prediker Khadim Hussain Rizvi tegen hem heeft geuit, en voor het feit dat Pakistan weigert om de man te arresteren.

De actie diende ook een binnenlands politiek doel. Wilders vindt dat de Nederlandse regering zich te weinig voor hem inspant, en van Pakistan moet eisen dat prediker Rizvi wordt opgepakt. “De Nederlandse regering bijt evenmin door om Pakistan daartoe te dwingen, dus om de vrijheid van meningsuiting te beschermen”, gaf Wilders als verklaring voor zijn onverwachte actie op de late zaterdagavond.

Hij riep op om spotprenten van de profeet op te sturen naar de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Zondagochtend trok hij zijn actie weer in, en verwijderde de oproep van internet. Ook andere fractieleden van de PVV verwijderden hun tweets.

Door het tijdstip – ook in Pakistan was het nacht toen Wilders zijn oproep deed – was er dit keer relatief weinig rumoer, anders dan bij de cartoonwedstrijd die Wilders in 2018 uitriep, en die hij toen na enkele maanden staakte.

Fatwa

Wilders klaagt al langer dat de fatwa’s tegen hem te weinig aandacht krijgen. Vlak voor Kerst vond hij dat de Tweede Kamer terug had moeten keren van reces, na een ‘walgelijk filmpje’ dat de radicale Pakistaanse prediker over hem had verspreid via internet. “Als het over Rutte of Jetten was gegaan was de Kamer teruggeroepen”, aldus Wilders.

Eerder ergerde het hem ook al dat koningin Máxima eind november een bezoek bracht aan Pakistan, waar ze namens de Verenigde Naties aandacht vroeg voor microfinanciering voor de armste bevolkingsgroepen. Wilders was woest over dat bezoek, omdat niet lang daarvoor de prediker Rizvi voor de tweede keer een fatwa tegen Wilders had uitgesproken, vanwege zijn eerder cartoonwedstrijd in 2018.

In Nederland is recent een Pakistaanse man veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij Wilders wilde vermoorden vanwege de eerdere cartoonwedstrijd. Een andere man kreeg bijna 27 jaar cel omdat hij in Amsterdam twee Amerikaanse toeristen neerstak uit woede om de cartoonwedstrijd.

Lees ook: 

Imam Hussaini strijdt tegen godslastering: ‘niemand mag een vinger naar de profeet uitsteken’

Imam Razi Hussaini was vorig jaar medeorganisator van protesten in Pakistan tegen Wilders’ cartoon-wedstrijd. ‘Je mag bij jullie de Holocaust niet ontkennen, maar over onze profeet mag je alles zeggen. Dat klopt toch niet?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden