Groningen

Wiebes: ‘Kolossale blamage’ bij afhandeling aardbevingsschade door extern bedrijf

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. Beeld ANP
Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat.Beeld ANP

Een van de oorzaken van de vertraging in de versterkingsoperatie van het aardbevingsgebied ligt bij het Centrum Veilig Wonen. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Redactie

Volgens hem heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden, zich niet aan de afspraken gehouden. In een gesprek met RTV Noord spreekt hij van een “kolossale blamage”.

De minister dacht dat het Centrum Veilig Wonen volop bezig was met het opnemen en beoordelen van schades, zoals was afgesproken met gasbedrijf NAM. “Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn”, aldus de minister. “We hebben, toen we dat ontdekten, meteen gezegd: we gaan Centrum Veilig Wonen aansturen vanuit de Nationaal Coördinator Groningen.” Wiebes: “Achteraf kun je stellen dat we dit eerder hadden moeten weten, want het was een buitengewoon onaangename verrassing.”

Wiebes gelooft niet dat sprake was van kwade wil. Volgens hem wordt nu vaart gemaakt. “In de tweede helft van het jaar is het aantal opnames op gang gekomen en we denken in het vierde kwartaal de snelheid te hebben gehaald die we als ambitie met de regio hadden afgesproken.”

Het Centrum Veilig Wonen houdt eind dit jaar op te bestaan. De Nationaal Coördinator Groningen neemt de taken over. Gedupeerden kunnen al sinds maart vorig jaar melding doen bij het nieuwe schadeloket, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Lees ook:

Vijf vragen over de nieuwe vergoedingsregeling voor Groningers met aardbevingsschade

Ook als Groningers in het aardbevingsgebied hun woning niet te koop zetten, hebben ze recht op een schadevergoeding. In april meldde minister Wiebes van hoe de hoogte van deze vergoeding vastgesteld wordt. Vijf vragen.

Groningse kinderen praten niet over hun angst voor aardbevingen

Jongeren uit het Groningse bevingsgebied hebben meer last van de aardschokken dan hun ouders denken. Ze leven met angst.

Gronings echtpaar stelt de NAM aansprakelijk voor hun gaswinningstrauma

Na talloze paniekaanvallen, veelvuldig flauwvallen en een op het nippertje afgekapte suïcide poging, is de maat vol voor Alison Meldrum uit het Noordoost-Groningse Losdorp. Samen met haar man Henk Gerritsen stelt ze als eerste de Nederlandse staat, het gaswinningsbedrijf Nam en het bedrijf EBN aansprakelijk voor ernstig psychisch letsel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden