Het Binnenhof, een grote toeristische trekpleister, gaat zeker vijf en een half jaar dicht vanwege een grootschalige renovatie. Beeld ANP XTRA
Het Binnenhof, een grote toeristische trekpleister, gaat zeker vijf en een half jaar dicht vanwege een grootschalige renovatie.Beeld ANP XTRA

Renovatie

Wie het Binnenhof wil bezoeken, heeft nog enkele maanden

Bart Zuidervaart

De grote renovatie van het Binnenhof is een aaneenschakeling van vertragingen, maar soms is er ook prettig uitstel. Het was de bedoeling dat het democratische hart van Nederland vanaf 1 december geheel afgesloten zou worden voor het publiek. Het Rijksvastgoedbedrijf meldt nu dat het Binnenhof toch iets langer openblijft. De bouwschuttingen worden pas in de loop van januari geplaatst, waarna het complex ergens in februari compleet dichtgaat voor fietsers en voetgangers.

Een paar maanden uitstel lijkt iets kleins, maar voor omwonenden en ondernemers in de buurt is alles meegenomen. Het Binnenhof geldt als een grote toeristische trekpleister van Den Haag. Het hele gebied gaat zeker vijf en een half jaar dicht vanwege de renovatie, maar de vrees leeft dat het een (veel) langere periode wordt. Een kleine nachtmerrie voor de stad.

Het Rijksvastgoedbedrijf benadrukt dat het later afsluiten van het Binnenhof niet betekent dat de werkzaamheden hierdoor vertraging zullen oplopen. Dat is het tweede goede nieuws, gezien de problemen rond deze monsterrenovatie. Zo is het budget al overschreden met enkele honderden miljoenen euro’s.

Bovendien heeft het ministerie van algemene zaken nog geen nieuw onderkomen gevonden voor de komende jaren. De ambtenaren die voor premier Rutte werken zouden worden ondergebracht in een prefabcomplex in de tuin van het Catshuis, maar na protesten uit de buurt en de gemeenteraad is dat plan van de baan. Een alternatief is nog niet gevonden.

Dat is niet het probleem van Hagenaars en toeristen. Zij kunnen nog even genieten van het Binnenhof, maar de tijd dringt.

Lees ook:

Ruttes ministerie verhuist toch niet naar de tuin van het Catshuis

De renovatie van het Binnenhof is een aaneenschakeling van tegenvallers. De jongste tegenslag is dat de tijdelijke verhuizing van het ministerie van algemene zaken naar de tuin van het Catshuis, gepland voor komende zomer, niet doorgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden