Invallen

Wethouders Den Haag verdacht van corruptie

Richard de Mos van Groep de Mos.  Beeld ANP
Richard de Mos van Groep de Mos.Beeld ANP

Twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen.

Redactie

Daarom doorzoekt de rijksrecherche dinsdag hun werkkamers in het stadhuis van Den Haag.

Het onderzoek onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim, zo meldt het OM in een persbericht.

Naast de werkkamers wordt er ook onderzoek gedaan in de woningen van de wethouders. Ook worden de huizen van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping doorzocht. De doorzoekingen staan onder leiding van een rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam. Tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie nemen deel aan de actie.

De Mos (economie, sport en buitenruimte en eerste locoburgemeester) en Guernaoui (financiën, integratie en stadsdelen) worden verdacht van onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen.

Een van de verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou financieel hebben bijgedragen aan deze partij in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt door het OM verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

Een woordvoerder van Richard De Mos verwijst voor commentaar op de situatie naar de woordvoerder van de burgemeester.

Wethouders voorlopig weg

Het stadsbestuur van Den Haag heeft de twee wethouders die worden verdacht van corruptie, gevraagd tijdelijk terug te treden. Dat laat de gemeente weten.

“Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur”, aldus de gemeente in een verklaring.

“Het college heeft als uitgangspunt dat de stad goed bestuurd moet worden, dat partijen betrouwbaar zijn en dat verantwoordelijkheid nemen daarbij hoort.”

De portefeuilles van de twee wethouders worden met onmiddellijke ingang verdeeld over de andere leden van het college. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen.

Lees ook:

Dit interview aan het begin van de Haagse carrière van De Mos.

Een politieke carrière gaat vaak van lokaal naar nationaal – van raadslid naar Kamerlid. Maar andersom komt óók voor, al is het niet zo vaak. In dit interview spreekt Richard de Mos over hoe hij de overstap maakte van PVV-Kamderlid tot gemeenteraadslid van Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden