Kritiek

Wetenschappelijk bureau CDA noemt nieuwe pensioenwet ‘een ramp’

Carola Schouten minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen. De nieuwe pensioenwet ligt uit alle hoeken onder vuur. Beeld ANP
Carola Schouten minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen. De nieuwe pensioenwet ligt uit alle hoeken onder vuur.Beeld ANP

Het wetenschappelijk bureau van het CDA roept de eigen senatoren op tegen de pensioenwet te stemmen. ‘Het nieuwe pensioenstelsel staat haaks op alles waar wij voor staan.’

Niels Markus

Binnen het CDA is onrust ontstaan over de nieuwe pensioenwet. Die wordt ‘een ramp’, waarschuwt het wetenschappelijk bureau van de partij. De directeur van het bureau zegt in De Telegraaf dat in het nieuwe stelsel ‘gegokt’ wordt met de pensioenmiljarden.

Maandag en dinsdag behandelt de Eerste Kamer de pensioenwet, die eind vorig jaar werd aangenomen door de Tweede Kamer. Volgens directeur Pieter Jan Dijkman van het wetenschappelijk bureau en medewerker Arjen Siegmann moeten de CDA-senatoren tegen de megawet stemmen. Siegmann: “Het nieuwe pensioenstelsel staat zó haaks op alles waar wij als partij voor staan”.

Siegmann vergelijkt de wet met mislukte hervormingen uit het verleden, zoals het leenstelsel voor studenten en de invoering van de kinderopvangtoeslag. Volgens de twee is de pensioenwet zo complex, dat de Eerste Kamer nauwelijks kan inschatten hoe die in de toekomst zal uitwerken.

CDA stemt waarschijnlijk ondanks kritiek toch voor

Desondanks is het onwaarschijnlijk dat het CDA zich in de senaat tegen de pensioenwet zal keren. Eerste Kamerlid Ria Oomen was vooraf niet geïnformeerd over het interview van haar partijgenoten, maar laat aan De Telegraaf weten dat haar fractie met een ‘positieve grondhouding’ het debat in gaat. “Natuurlijk zijn er nog vragen en opmerkingen, maar daar komen we zeker uit.”

Pijnlijk voor het CDA is dat de wetenschappers met hun verhaal aansluiten bij kritiek van oud-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en 50Plus-senator Martin van Rooijen (ooit CDA). Siegmann: “Iedereen wijst op deze risico’s”.

De pensioenwet lijkt desondanks op ruime steun te kunnen rekenen in de Eerste Kamer, waar de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid heeft. In de Tweede Kamer werden PvdA, GroenLinks en SGP met enkele toezeggingen, overgehaald om voor de wet te stemmen.

Urenlange monoloog om de stemming uit te stellen

50Plus-senator Van Rooijen heeft al aangekondigd om tijdens het Kamerdebat urenlang te zullen spreken, in de hoop de wetsbehandeling te vertragen. Om de wet door de Eerste Kamer in huidige samenstelling te krijgen, moet er op 30 mei gestemd worden. BBB, de grote winnaar van de recente provinciale statenverkiezingen, riep vorige week tevergeefs op om de behandeling en stemming uit te stellen.

Het idee van de nieuwe pensioenwet is dat iedere Nederlander een eigen ‘pensioenpotje’ krijgt. Daarbij is er minder zekerheid over het te ontvangen pensioen. Bij goede beleggingsresultaten stijgt de uitkering sneller, bij slechte resultaten daalt het pensioen.

Lees ook:

Tegenstanders proberen in laatste week de nieuwe pensioenwet nog tegen te houden

Tegenstanders van de nieuwe pensioenwet trokken afgelopen jaar alles uit de kast om deze ‘vermaledijde’ wet tegen te houden. Komende week is hun laatste kans. Op 30 mei wil de Eerste Kamer stemmen over de wet.

Senator Martin van Rooijen (50Plus) strijdt al dertig jaar voor ‘het beste pensioen ter wereld’

Ooit was hij de jongste staatssecretaris, nu is hij de nestor van de Haagse politiek. Als senator voor 50Plus wil Martin van Rooijen (80) met alle geweld het nieuwe pensioenstelsel tegenhouden. ‘Politiek is net als sport: je kunt winnen of verliezen. Ik ga er altijd voor.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden