Woningmarkt

Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

De plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Beeld ANP
De plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.Beeld ANP

Waarschijnlijk per 1 juli al zijn huurders beter beschermd tegen misstanden als slecht onderhoud of een veel te hoge huur.

ANP

De Tweede Kamer stemde onlangs in met de Wet goed verhuurderschap, en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is en dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

Door de wetswijziging krijgen gemeenten meer mogelijkheden om foute huurders aan te pakken. Bijvoorbeeld met waarschuwingen, dwang of bestuurlijke boetes. Ook kunnen gemeenten extra eisen stellen aan het onderhoud van een woning.

Daarnaast moeten de nieuwe regels discriminatie en intimidatie tegengaan in de relatie tussen huurder en verhuurder. Verhuurders van woningen mogen straks niet zomaar een hoge waarborgsom eisen of onredelijke servicekosten bovenop de huur vragen.

De Tweede Kamer stemde op 7 maart in met de wet, bijna unaniem. Alleen de Groep Van Haga stemde tegen. Enkele jaren geleden werd Wybren van Haga de VVD-fractie uitgezet omdat hij zich als vastgoedondernemer bleef bemoeien met klagende huurders. Kamerleden moeten afstand nemen van hun bedrijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden