Nederlandse overname

Weer verkiezingen op Sint-Eustatius

Een boer op Sint-Eustatius laat zien wat er mogelijk is als er geirrigeerd wordt.Beeld Sinaya Wolfert

De Nederlandse gemeente Sint-Eustatius mag op 21 oktober 2020 weer naar de stembus. 

Het kabinet stuurde in 2018 het voltallige bestuur en de Eilandsraad (vergelijkbaar met het college en de gemeenteraad) naar huis, omdat het Caribische eiland afkoerste op een staatsgreep. Sindsdien bestuurt er de almachtige regeringscommissaris, Mike Franco, de oud-parlementsvoorzitter van Curaçao. Met als zijn rechterhand , de oud-burgemeester van Tubbergen.

De ingreep vond destijds niet zomaar plaats. Een door het kabinet ingestelde ‘commissie van wijzen’ had daarvóór vastgesteld dat het eiland, nadat het op 10 oktober 2010 van een Antilliaans eiland een Nederlandse gemeente werd, langzaam maar zeker afkoerste op een staatsgreep, aangevoerd door een groep politici die corrupt waren en zich niet hielden aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

Sinds de overname door Nederland is er fors in het eiland geïnvesteerd. De wegen zijn aangepakt, evenals de erosie en het woningtekort. Ook de uitkeringen zijn verhoogd. Het onderwijs is vernieuwd en er is gebouwd aan een betrouwbaar ambtenarenapparaat.

Verantwoordelijk staatssecretaris Knops (koninkrijksrelaties) schrijft in een brief aan de kamer dat het nu beter gaat met het eiland. Volgens Knops kan er volgend jaar weer een eigen Eilandsraad worden gekozen, die onder de aangewezen regeringscommissaris functioneert. Langzaam maar zeker zal deze plaatsmaken voor een eigen Statiaanse gezaghebber. 

Lees ook: 
 Een jaar na de ingreep heeft de laatste boer van Sint-Eustatius een idee voor een nieuw begin

Redacteur Hans Marijnissen bezocht een jaar geleden Sint-Eustatius en ontdekte de enorme potentie van het eiland, tenminste: als het regenwater voortaan wordt opgevangen. Dan heeft de landbouw kansen, voor de gehele regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden