NieuwsICT bij de overheid

Weer ICT-drama bij overheid, project DigiInhuur ook al een flop

null Beeld
Beeld

Opnieuw ziet een minister zich genoodzaakt de stekker uit een ICT-project te trekken. Gisteren maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) bekend dat zij het project DigiInhuur heeft stopgezet.

Van Nieuwenhuizen had leverancier Deloitte al meermalen gewaarschuwd dat het project snel moest functioneren. Toen dit in juni nog niet het geval was, besloot de minister de overeenkomst met Deloitte te ontbinden. DigiInhuur werd in nauwe samenwerking met Binnenlandse Zaken opgezet door het ministerie van infrastructuur eenvoudiger externe medewerkers te kunnen inhuren.

In 2017 werden de kosten van DigiInhuur geraamd op 7,8 miljoen euro. Dat was al 3,5 miljoen meer dan de oorspronkelijke begrootte 4,3 miljoen euro.

Die kosten vallen nog mee vergeleken met andere recent geflopte ICT-projecten van de overheid. Het Rijk presteert belabberd op ICT-gebied. In april brak minister Carola Schouten (landbouw) de invoering van een overkoepelend ICT-programma voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit af. Daaraan was al 65 miljoen euro uitgegeven, en er waren nog tientallen extra miljoenen nodig om het te laten functioneren.

Warboel

Het programma DigiInhuur had oorspronkelijk eind vorig jaar klaar moeten zijn. Van Nieuwenhuizen werd toen gewaarschuwd door het Bureau ICT-toetsing (BIT) dat het project dreigde te mislukken. Het BIT is in 2015 opgericht, nadat een onderzoekscommissie onder leiding van Tweede Kamerlid Ton Elias had geconcludeerd dat ICT-projecten bij de overheid vaak resulteren in een warboel en miljarden euro’s per jaar kosten.

Toen het Deloitte niet lukte de software voor december 2018 te leveren, verschoof Van Nieuwenhuizen de deadline naar 22 maart van dit jaar. De leverancier beloofde het programma vervolgens begin mei op te leveren. In juni vond de minister het welletjes, en het contract werd ontbonden.

De IT-kosten van de rijksoverheid bedroegen in 2017 circa 3,3 miljard euro voor 125 lopende projecten. Het kan goedkoper, constateert BIT. Doordat er niet genoeg inzicht is in wat bestaande systemen kunnen, worden er vaak goed werkende functies opnieuw gebouwd en dat is zonde zegt het toetsingsbureau.

Lees ook:

De NVWA ligt weer onder een vergrootglas na een ICT-misser die tientallen miljoenen kostte

Eerder dit jaar zette minister Schouten een groot ICT-project stop, dat al 65 miljard kostte.

Niemand weet wat ICT bij de overheid kost

De rijksoverheid leert niet van mislukkingen bij ICT-projecten. Die zorgwekkende conclusie trok de commissie-Elias.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden