CommentaarCoronacrisis

Wat te doen na de pandemie?

Er komen nog dagelijks berichten tot ons over het aantal mensen dat overleed als gevolg van het coronavirus, dagelijks wordt het aantal nog beschikbare bedden op de intensive care in ziekenhuizen minder en de laatste dagen krijgen we van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te horen dat er mogelijk sprake is van een afvlakkende, edoch nog immer stijgende curve in het aantal besmette mensen dat in ziekenhuizen moet worden opgenomen.

Al die verontrustende cijfers geven geen enkele aanleiding om na te denken over het moment dat de pandemie min of meer onder controle lijkt. Desondanks wordt het de hoogste tijd dat ook die situatie in de maatschappelijke en politieke discussie onder ogen wordt gezien.

Niemand die echt een antwoord heeft op de vraag hoe deze pandemie de baas te worden en al helemaal niet in wat voor omstandigheden Nederland, Europa of de wereld als geheel zich op dat moment zal bevinden. Dat de economie bijvoorbeeld hard getroffen zal worden, is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe diep zal de crisis zijn, is er enig zicht op hoe lang die mogelijk zou kunnen gaan duren en wat te doen met de slachtoffers van die crisis?

De wereld zal er anders uitzien

Vrijwel op geen enkele vraag is op dit moment een antwoord te geven, maar het is duidelijk dat de wereld er na de coronapandemie anders uit zal zien dan daarvoor. Duidelijk is ook dat juist die maatschappelijke groepen die het in goede tijden al niet florissant hadden er na de pandemie nog veel slechter voor zullen staan.

Er komen grote vragen op ons af naarmate de pandemie beter beheersbaar wordt. Zo groot dat we het ons niet kunnen veroorloven ons op dit moment uitsluitend en alleen te concentreren op het indammen van de risico’s op massale besmetting.

Mocht de indruk juist zijn dat in de beleidsbepalende kringen - in het kabinet, maar ook bij werkgevers- en werknemersorganisaties in de verschillende bedrijfssectoren, in het onderwijs en op andere terreinen - alles gericht is op bestrijding van de pandemie, dan is dat zorgwekkend.

In Europa wordt dan in ieder geval nog nagedacht over de vraag in hoeverre landen elkaar kunnen helpen de ergste economische schade zoveel mogelijk te beperken. Maar ook dat zal niet genoeg zijn. Op mondiaal, Europees en zeker ook op landelijk niveau is meer aandacht nodig. Om straks niet in verlegenheid gebracht te worden en om bevolkingen voor te bereiden op de enorme dilemma’s, waarvoor we ons zonder twijfel gesteld zullen zien.

Overheden zullen de bevolking perspectief moeten bieden, ook als dat perspectief nu niet bepaald zonnig is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden