Framing Hans de Bruijn

Wat is dat eigenlijk, een eerlijke prijs voor vliegen en vlees?

Een Kamerlid wil inkrimping van de veestapel en zit tegenover nijdige boeren. Inkrimping is onontkoombaar, zegt het Kamerlid, maar tegelijkertijd: boeren moeten wel een ‘eerlijke prijs’ voor hun producten krijgen. Nu krijgen ze veel te lage prijzen.

Er moet een vliegtaks komen, vindt een ander Kamerlid. Dat treft toch vooral de lage inkomens? Is vliegen straks alleen nog voor de rijken? Nee, antwoordt het Kamerlid, er moet een ‘eerlijke prijs’ voor vliegreizen komen.

Wat is de kracht van dat ‘eerlijke prijs’-frame? 

Eén. Iedereen is natuurlijk voor een eerlijke prijs. Dat is lastig voor je tegenstander – die heeft blijkbaar niets met eerlijke prijzen.

Twee. Je leidt de aandacht van jou af. Jij moet niet bestreden worden, maar die anderen, die oneerlijke prijzen rekenen.

Drie. Je verbreedt het debat. Het gaat niet over minder boeren, maar over minder boeren die meer verdienen. Niet over duurdere tickets, maar over duurzame tickets, waarin alle kosten van vliegen zijn meegenomen.

En, heel belangrijk, niemand weet wat je precies bedoelt. Wat is eigenlijk een eerlijke prijs voor vlees, voor vliegen? Houd die ‘eerlijke prijs’ een beetje vaag en je bent ongrijpbaar voor je tegenstanders.

Daarmee is ook duidelijk hoe je eerlijkeprijspolitici bestrijdt. Vraag naar de precieze hoogte van die eerlijke prijs. Vraag vervolgens waarom die hogere prijs blijkbaar wel eerlijk is. Goede kans dat je daarover kunt twisten. En dat die ‘eerlijke prijs’ helemaal niet zo eerlijk is.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden