null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Waarom VVD’er Dijkstra zijn CDA-rivaal Hoekstra onsportief noemt

Eerst komt CDA-leider Wopke Hoekstra met een felle aanval op Rutte en de VVD – de partij van de ‘verbroken beloftes’. Dan deelt hij na een kabinetsberaad mee dat de basisscholen waarschijnlijk opengaan. Dat is heel ongebruikelijk – onderwijs is niet zijn portefeuille.

VVD’er Klaas Dijkstra verbaast zich daarover. Hoekstra is meestal ‘sportief’, zegt hij. Het is een krachtig frame. Waarom?

Een. Hij roept het beeld op dat Hoekstra zich opeens onsportief, onnatuurlijk gedraagt. De kracht van Hoekstra is natuurlijk dat hij enigszins apolitiek is. Terwijl in het Haagse kippen- en hanenhok iedereen alles aangrijpt om zich te profileren, stijgt hij daar met een apolitieke houding bovenuit. Maar nu moet hij blijkbaar opeens meedoen met de hanengevechten, en dat komt onnatuurlijk over. Onsportief.

Twee. Als Hoekstra onnatuurlijk onsportief is, wil je als toehoorder weten waarom hij dat is. Dijkstra weet het wel: ‘Hij leek wel opgenaaid door zijn campagneteam’. De beeldvorming: Hoekstra stuurt zijn campagneteam niet aan. Het campagneteam stuurt Hoekstra aan. Dat is ook geen lekkere beeldvorming.

Drie. Iedereen in Den Haag richt alle pijlen op Rutte en de VVD. Als zelfs Hoekstra dat doet, is dat natuurlijk prachtig voor Rutte. Het is Rutte tegen de rest. Rutte bestuurt,

de rest maakt herrie. Als Hoekstra dat niet doet, als hij gewoon Hoekstra is, dan is er een alternatief voor Rutte – voor de kiezer die na zoveel jaren eens iets anders wil.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden