Partij voor de Dieren

Waarom mag de weggestuurde PvdD-voorzitter niet op het congres komen, vragen leden zich af

Sebastiaan Wolswinkel
 Beeld Maartje Geels
Sebastiaan WolswinkelBeeld Maartje Geels

Leden van de Partij voor de Dieren willen dat de geroyeerde voorzitter welkom is op het congres. Die kans is klein.

Bart Zuidervaart

De top van de Partij voor de Dieren heeft de interne onvrede over het wegsturen van de partijvoorzitter nog niet weten te smoren. Een aantal leden wil dat Sebastiaan Wolswinkel, die in oktober uit de partij werd gezet, zondag welkom is op het congres.

Op het bureau van de huidige interimvoorzitter Ruud van der Velden ligt het verzoek om zijn voorganger spreektijd te geven. Wolswinkel zou, wat deze leden betreft, de mogelijkheid moeten krijgen om op het congres zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij is door de top geroyeerd omdat hij de partij schade zou hebben toegebracht door in het openbaar te pleiten voor een discussie over de koers. Het bestuur neemt Wolswinkel ook kwalijk dat hij te weinig afstand nam van het opgestapte Kamerlid Femke Merel van Kooten.

Wolswinkel zegt desgevraagd dat hij graag bereid is het woord te voeren op het congres. “Ik vind het eigenlijk essentieel”, vertelt hij. “Ik ben het de leden verschuldigd.”

Geen lid, dus geen toegang

De kans is klein dat Wolswinkel die kans wordt geboden. Een beroepscommissie bepaalde deze week dat het royeren van de voorzitter niet in strijd is met de statuten van de Partij voor de Dieren. De huidige voorzitter Van der Velden zegt dat het congres alleen toegankelijk is voor leden. “En Wolswinkel is geen lid meer. Dus krijgt hij in principe geen toegang.” Van der Velden moet dit formeel nog bespreken binnen het bestuur, waarna de partijleden worden ingelicht.

De affaire-Wolswinkel komt zondag hoe dan ook aan de orde op het congres, ook als hij zelf niet aanwezig is. Het bestuur heeft beloofd een toelichting te geven op het royement. Een aantal leden verklaarde eerder ontevreden te zijn over het wegsturen van Wolswinkel. Ze verwijten de partijtop een gebrek aan transparantie en hopen op een bredere discussie binnen de partij over de te varen koers. Van Kooten stapte vorig jaar zomer uit de fractie omdat ze zich naar eigen zeggen te weinig mocht bezighouden met ‘mensendingen’.

Dat Sebastiaan Wolswinkel vorig jaar maart werd gekozen tot voorzitter, was een grote verrassing. Hij kreeg op het vorige partijcongres net iets meer stemmen dan de andere kandidaat, die door het bestuur naar voren was geschoven.

De partijtop wil dit in de toekomst voorkomen. Kandidaat-voorzitters moeten voortaan voldoen aan een functieprofiel. Een commissie, waar onder anderen twee bestuursleden en de fractieleider in de Tweede Kamer, Esther Ouwehand, in zitten, bepaalt of iemand voldoet aan dit profiel. Deze wijziging van het ‘huishoudelijk reglement’ wordt voorgelegd aan het congres.

Lees ook:

‘Ik begrijp heel goed waarom de partijtop gelooft dat hun houding de juiste is’

Sebastiaan Wolswinkel werd vorig voorjaar voorzitter van de Partij voor de Dieren. Een half jaar later zet zijn eigen bestuur hem uit de partij. Lees een uitgebreid interview met Wolswinkel.

PvdD-fractieleider Esther Ouwehand: De koers is de koers, die verandert niet

Esther Ouwehand, de nieuwe fractieleider van de Partij voor de Dieren, zet de lijn van Marianne Thieme voort. Er komt geen verbreding van de agenda. Wat de partijvoorzitter zegt, zijn ‘privé-opvattingen’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden