Brand

Waarom de brand in vluchtelingenkamp Moria politiek zo gevoelig ligt

Een actie met roeibootjes en kinderschoenen op het Plein in Den Haag eind juni voor het opnemen van vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen in Nederland. Beeld ANP
Een actie met roeibootjes en kinderschoenen op het Plein in Den Haag eind juni voor het opnemen van vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen in Nederland.Beeld ANP

In Den Haag is geschokt gereageerd op de brand in kamp Moria. De linkse oppositie hervat het pleidooi om kwetsbare vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

‘Angstaanjagend’, ‘verschrikkelijk’, ‘een ongelooflijke nachtmerrie’. Tweede Kamerleden hebben woensdagochtend geschokt gereageerd op het nieuws dat door een brand grote delen van kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn vernietigd. De linkse oppositie roept de regering nogmaals op de kwetsbaarste vluchtelingenkinderen op te nemen, maar vooralsnog voelt het kabinet daar niets voor.

“Nederland kan niet langer wegkijken, maar moet haar verantwoordelijkheid nemen”, twitterde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken woensdagochtend. “Ik reken erop dat het kabinet nog deze week in actie komt en in elk geval de kwetsbaarste vluchtelingen in ons land opvangt”, schreef haar collega Bram van Oijk, van GroenLinks. Van Oijk vroeg ook een debat aan met de staatssecretaris van migratie, Ankie Broekers-Knol, dat zal donderdag plaatsvinden. Toch werd ook woensdagavond in de Tweede Kamer al over Moria gesproken. Tijdens een debat over de Europese top met premier Mark Rutte, stelden met name PvdA en GroenLinks kritische vragen over de beslissing van de regering om geen migranten uit Moria naar Nederland te houden.

Forse kritiek op de regering

Het is niet voor het eerst dat Kamerleden het kabinet vragen kwetsbare migranten uit de Griekse kampen naar Nederland te halen. Ook vóór de verwoestende brand waren de omstandigheden in kamp Moria en vergelijkbare kampen op de Griekse eilanden al uitermate slecht, met name voor minderjarigen zonder begeleiding. Toen dit voorjaar ook de dreiging van een corona-uitbraak in de dichtbevolkte kampen toenam, besloten verschillende Europese lidstaten, waaronder Duitsland, in totaal 1600 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te halen.

De beslissing van Nederland niet aan die actie mee te doen, kwam de regering op forse kritiek te staan van zowel de linkse oppositie als verschillende maatschappelijke organisaties. Vooral omdat honderdvijftig Nederlandse gemeenten al hadden laten weten bereid te zijn minderjarige vluchtelingen op te nemen.

Ook binnen de coalitie ligt het onderwerp gevoelig. Hoewel alle coalitiepartijen eind juni tegen een motie stemden om alsnog 500 vluchtelingenkinderen op te nemen, namen de ChristenUnie en D66 die beslissing met duidelijk uitgesproken tegenzin. De twee partijen vinden het humaner de minderjarigen direct uit de erbarmelijke omstandigheden in Moria te verlossen door ze naar Nederland te halen, maar gingen desondanks akkoord met een compromis. In plaats van kinderen in Nederland op te vangen, zal het kabinet de komende jaren de Griekse regering helpen betere opvang op het Griekse vasteland te realiseren.

Toch lieten ook D66 en ChristenUnie woensdagochtend van zich horen. In reactie op de brand schreef het CU-Kamerlid Joel Voordewind op Twitter: “Vreselijk wat er nu weer gebeurt in Kamp Moria. Wanneer worden EU-landen wakker dat dit immoreel, onverantwoord en onacceptabel is? Haal vluchtelingen daar weg en vang ze fatsoenlijk op.” Zijn collega Sjoerd Sjoerdsma, van D66, zei tijdens het debat over de Eurotop woensdagavond dat zijn partij wil dat de vluchtelingen uit Moria zo snel mogelijk opgevangen worden op het Griekse vaste land, dan wel elders op het Europese continent.

Een miljoen noodhulp

Minister Sigrid Kaag van ontwikkelingssamenwerking maakte gisteren bekend dat het ministerie een miljoen euro aan noodhulp vrij heeft gemaakt, bedoeld om de migranten uit kamp Moria ‘menswaardige opvang’ te bieden in Griekenland.

Staatssecretaris Broekers-Knol zou vandaag bezoek krijgen van de Griekse minister Petros Koumoutsakos, maar die moest afzeggen vanwege de crisissituatie op Lesbos. Ze zouden spreken over de Nederlandse hulp bij de opvang van minderjarigen. De eerste opvanglocatie moet eind september opengaan.

Lees ook:

Vier mythes over de hulp aan de kinderen in Griekse opvangkampen ontrafeld

Is de financiële steun aan Griekenland een goed alternatief voor het ophalen van 500 vluchtelingenkinderen? Is het Griekse voogdijsysteem wel te fixen? Vier mythes ontrafeld over het plan van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden