ColumnArnon Grunberg

Waar is de calvinistische karigheid gebleven?

null Beeld
Arnon Grunberg

Na het pr-overleg drinken we koffie bij Jenny en Marit van het secretariaat. De politiek is aangenaam landerig. Stoelen worden aangerukt, de carrière van Ruben Brekelmans, kamerlid voor de VVD wordt kort maar krachtig besproken. Hoe hij opklom na een begin als politiek assistent.

Er wordt mild geroddeld over de HJ Schoo-lezing van VVD-justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius. ‘Dat deed ze omdat ze de enige is die Rutte kan opvolgen.’ Een ander zegt, ‘ze sorteerde voor op de val van het kabinet.’ Die val wordt over enkele maanden verwacht en in neutrale termen besproken. Men verheugt zich er niet op. Vanuit het perspectief van het Koninkrijk Gods is elk kabinet slechts een voorbijganger.

En weer is er taart, dit keer omdat fractiemedewerker Arnold een kind heeft gekregen. Als ik iets zeg over de grote hoeveelheden taart die bij de SGP worden weggewerkt antwoordt partijleider Kees van der Staaij met glinsteroogjes, ‘ja, waar is de calvinistische karigheid gebleven?’

Voorlichter Menno vraagt: ‘Waar komt dit gebak vandaan?’

‘De Hema’ antwoordt Arnold.

Menno kijkt aangeslagen. Hij eet dapper door, maar de Hema is duidelijk niet zijn favoriete patisserie. Er wordt een cadeautje voor mijn zoontje tevoorschijn getoverd, een slabbetje waarop staat: ‘SGP, daar wil ik groot mee worden.’

Een cadeautje voor de zoon van Arnon Grunberg Beeld Arnon Grunberg
Een cadeautje voor de zoon van Arnon GrunbergBeeld Arnon Grunberg

Een terzijde over de nachtvorst wordt met dank overgenomen

Degene die vandaag het hardst werkt is fractiemedewerker Hans, hij schrijft aan een toespraak voor Kamerlid Chris Stoffer over de gascrisis, aan mij de vraag of ik kritisch naar de tekst wil kijken.

Het theater van de democratie wordt steeds inzichtelijker. De fractiemedewerkers zijn de tekstschrijvers, de Kamerleden de acteurs, alleen een goede regisseur ontbreekt.

Niet al mijn voorstellen halen de uiteindelijke versie, een enkele metafoor en een terzijde over de nachtvorst worden met dank door Hans overgenomen. De door de SGP gepropageerde nederigheid staat mij als gegoten.

Arnon Grunberg aan het werk bij de SGP Beeld Arnon Grunberg
Arnon Grunberg aan het werk bij de SGPBeeld Arnon Grunberg

Kees begint over het zogenoemde eierschedelarrest uit 1939

Lunchen doet de SGP niet in de kantine maar boven in de kamer van Ardjan en Sander, vermoedelijk omdat beneden niet rustig gebeden en uit de Bijbel gelezen kan worden. Nadat voorlichter Cornel vertelt dat hij eigenlijk bij het OM wilde werken begint Kees over het zogenoemde eierschedelarrest uit 1939. Een man gooide tijdens een ruzie een pantoffel naar zijn vrouw, die overleed. Ze bleek een zachte schedel te hebben. Kon deze man doodslag worden verweten? De rechtbank vond van wel.

‘Gooien jullie weleens pantoffels naar jullie partners?’ vraag ik.

De meeste SGP’ers antwoorden dat ze nooit pantoffels dragen.

Alleen fractiemedewerker Esther zegt: ‘In de auto doe ik mijn hoge hakken uit.’

(wordt vervolgd)

Arnon Grunberg loopt twee weken stage bij de SGP en doet hiervan verslag

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden