Initiatiefwet

VVD vindt voorstel gelijke beloning mannen en vrouwen een ‘bureaucratisch kanon’

Nevin Özütok (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Corrie van Brenk (50Plus) en demissionair minister Wouter Koolmees van sociale zaken (D66) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Wet gelijke beloning van mannen en vrouwen. Beeld ANP
Nevin Özütok (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Corrie van Brenk (50Plus) en demissionair minister Wouter Koolmees van sociale zaken (D66) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Wet gelijke beloning van mannen en vrouwen.Beeld ANP

VVD en CDA zijn sceptisch over het voorstel van de oppositie om gelijke beloning van mannen en vrouwen bij bedrijven af te dwingen.

Jelle Brandsma

“Kom met praktische voorstellen en niet met een bureaucratisch kanon”, zei VVD-Kamerlid Judith Tielen. “Is dit effectief?”, vroeg haar collega-Kamerlid Hilde Palland van het CDA. De twee grote regeringspartijen zijn mordicus tegen of hebben tenminste aarzelingen bij de initiatiefwet die grotere bedrijven verplicht aan te tonen dat zij mannen en vrouwen voor gelijk werk gelijk belonen.

De Tweede Kamer sprak dinsdag over de wijziging van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. De oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus willen via de initiatiefwet bereiken dat werkgevers met meer dan 250 werknemers moeten bewijzen dat zij mannen en vrouwen gelijk belonen. Als zij dat kunnen aantonen, krijgen zij voor drie jaar een certificaat. Ook krijgen werknemers het recht om geanonimiseerd te zien wat collega’s in dezelfde of vergelijkbare functies verdienen.

Ongelijke beloning is sinds 1980 verboden. Toch verdienden vrouwen in 2016 bij de overheid 8 procent minder dan mannen, en in het bedrijfsleven was het verschil 19 procent, staat in de toelichting bij de initiatiefwet. Het verschil wordt kleiner, maar krimpt te langzaam, vinden GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus.

Arbeidsintensief

Onderzoek bij een bedrijf naar eventuele loonverschillen is ‘zeer arbeidsintensief’, zei CDA’er Palland. Dat vindt Tielen van de VVD ook. “Wij zijn nooit enthousiast over nieuwe wetten, maar als ze er komen, moeten ze wel uitvoerbaar zijn.”

GroenLinks, SP en PvdA reageerden teleurgesteld. Gijs van Dijk (PvdA): “Mijn hart bloedt. We weten al decennia dat vrouwen en mannen verschillend worden beloond. En u wilt wachten op bewustwording bij bedrijven...” Bart van Kent (SP): “De VVD is de loopjongen van de grote bedrijven.”

D66 is voor de wet

Er is hoop voor de initiatiefnemers, want regeringspartij D66 is wel een warm voorstander. Kamerlid Steven van Weyenberg: “Dit voorstel komt geen dag te vroeg. Ongelijke beloning van mannen en vrouwen is in strijd met de wet. Toch gebeurt het.” Over de uitvoerbaarheid door grotere bedrijven heeft hij geen twijfel. Die hebben een afdeling personeelszaken die dat prima kan regelen, vindt hij.

Het lot van het initiatiefwetsvoorstel blijft nog even onzeker. Dinsdag was de Tweede Kamer aan het woord. Later verdedigen Kamerleden van GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus het voorstel. Dan komt ook de minister van sociale zaken namens het kabinet aan het woord. Die moet een initiatiefvoorstel van de Kamer uitvoeren, als het wordt aangenomen. Dit debat heeft waarschijnlijk plaats na de Kamerverkiezingen van maart. Dan moeten de initiatiefnemers opnieuw tellen om te weten of er in de nieuwe Tweede Kamer een meerderheid is.

Lees ook:

Voorstel: werkgevers moeten ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen gaan verantwoorden

De initiatiefwet van PvdA, GL, SP en 50Plus om gelijke beloning voor vrouwen af te dwingen als ze gelijk werk doen, krijgt veel steun buiten de Tweede Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden