Kindereuthanasie

VVD pleit alsnog voor ruimere mogelijkheden kindereuthanasie

De VVD noemt het een ‘lacune in de wet’ dat er geen euthanasie mogelijk is bij jonge kinderen die uitzichtloos lijden. Medische ethiek blijft de coalitie verdelen.

Kindereuthanasie moet alsnog mogelijk worden voor jonge kinderen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden, vindt de VVD. Voor kinderen onder de twaalf moet iets worden geregeld, bepleit de fractie in de Tweede Kamer. Binnen de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie ligt die oproep meteen gevoelig.

“Ik pleit niet voor carte blanche, maar er is nu een lacune in de euthanasiewet”, zei VVD-Kamerlid Ockje Tellegen gisteren in de Tweede Kamer. “Voor kinderen tussen één en twaalf jaar is er wettelijk niets geregeld. Wat moeten we tegen hun ouders zeggen: laat uw kind maar versterven, of wacht tot het twaalf jaar is?”.

Tellegen verwijst naar een onderzoek onder kinderartsen, die zeggen dat ze soms met lege handen staan om pijn te bestrijden. De artsen vragen om actieve levensbeëindiging voor die uitzonderlijke gevallen mogelijk te maken. Ongeveer vijf tot tien keer per jaar overlijdt een kind na ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ouders kiezen soms uit wanhoop voor versterven. Het kind overlijdt dan nadat voeding en vocht worden gestopt.

Het kabinet worstelt met het onderwerp. Pas begin volgend jaar komt er een reactie, zo ingewikkeld ligt de kwestie binnen de coalitie.

De coalitiepartijen zijn onderling zwaar verdeeld, bleek bij een kamerdebat over medische ethiek. D66-Kamerlid Pia Dijkstra: “Als kinderen maandenlang gruwelijk moeten lijden, is het niet barmhartig, ook in Bijbelse zin, om in te grijpen?”. Volgens D66 staan ouders en artsen in de kou. “Wil je op je geweten hebben dat wij dit niet gaan regelen?”.

De ChristenUnie ziet “schrijnende situaties”, maar de euthanasiewet verruimen is voor de christelijke coalitiepartij niet bespreekbaar. Helemaal dicht zit de deur ook niet. Heel voorzichtig oppert de fractie om onderzoek te doen naar verruiming van de regeling die nu geldt voor baby’s tot één jaar die uitzichtloos en ondraaglijk lijden, het zogeheten ‘Groninger protocol’. Maar, waarschuwt Kamerlid Stieneke van der Graaf: “De ChristenUnie is heel terughoudend”.

Ook PvdA, SP en GroenLinks willen meer mogelijkheden voor kinderartsen om in te grijpen. Daarmee is er op papier een meerderheid in de Tweede Kamer. Fel verzet komt vooral van de SGP, die het ‘schokkend’ noemt dat er discussie is over kindereuthanasie.

Lees ook: Hoe de 4-jarige Luuk overleed na een lijdensweg

‘Euthanasie wordt soms gezien als moord, maar dit was veel erger’. Het overlijden van Luuk, het vierjarige zoontje van Marinka Peters, was een lijdensweg. ‘Wij hadden gewild dat hij rustig in onze armen was ingeslapen. Dat mocht niet.’

Lees ook: Een jong kind laten sterven, is dat politiek haalbaar?

Lijden houdt zich niet aan leeftijdsgrenzen. Als hun ouders daarom vragen, moet ook het leven van ongeneeslijk zieke kinderen onder de twaalf beëindigd kunnen worden door een arts. Een groep kinderartsen pleit daarvoor in een onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen. Maakt hun hartekreet enige kans?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden