Beschouwingen

VVD: Nederland is te afhankelijk van landen als VS, China en Rusland

Klaas Dijkhoff (VVD) aan het woord tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) aan het woord tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Politieke partijen breken hun hoofd over de vraag hoe Nederland uit de crisis kan komen. ‘Het maakt duidelijk hoe kwetsbaar we zijn’.

Nederland is van veel zaken té afhankelijk geworden. Afhankelijk voor medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en medicijnen van landen als China en India, afhankelijk van de VS voor onze veiligheid en veel te afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten en Rusland.

De coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen af van deze afhankelijkheid. Dat bleek gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Voor Nederland cruciale zaken moeten zo snel mogelijk weer zelf geregeld en gemaakt worden. Zo moet de productie van mondkapjes en medicijnen weer in Europa terugkomen. “Zorg dat je andere dingen snel zelf kunt maken als er iets misgaat, zoals nu met corona”, stelde VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

CDA en ChristenUnie bepleiten een Planbureau voor de Veiligheid, juist omdat wereldwijd de crises elkaar opvolgen. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma moet zo’n bureau zich richten op een analyse van de echt ontwrichtende ontwikkelingen wereldwijd, zodat goed beleid tijdig kan worden ingezet.

Kantelmoment in de geschiedenis

De politieke partijen zijn aan het denken gezet over de vraag hoe ­Nederland uit deze grootste crisis sinds de oorlog kan komen. De meeste partijen prezen de manier waarop de Nederlanders hebben samengewerkt, solidair zijn geweest en de hand naar elkaar uitstaken. ,,Maar het maakt ook duidelijk hoe kwetsbaar we zijn”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil af van het puur economisch denken dat de afgelopen tien jaar overheersend was.

Dat hoopt ook CDA’er Heerma. Volgens hem kan de coronacrisis een kantelmoment in de geschiedenis zijn, een stap richting een meer solidaire samenleving. “Je voelt de hoop op verandering, het verlangen naar een ander Nederland. Wat minder gejaagd, en wat meer saamhorig.” Deze samenwerking tijdens corona moet vaker ingezet worden, vindt het CDA, dat een pleidooi hield voor de terugkeer van meer coöperatieve besluitvorming, waarbij belangengroepen ­samen met elkaar werken, de politieke koers bepalen en daarvoor dan ook zelf verantwoordelijk zijn.

In de war

VVD’er Dijkhoff benadrukte hoe mooi er wordt samengewerkt. “Dat was erg sterk, dat was kracht, dat is veerkracht.” Hij begrijpt goed hoe onzeker deze coronatijd is voor jongeren. Hij heeft zo’n tijd als jongere ook meegemaakt, na de terreuraanslag op het WTC in 2001, de moord op Pim Fortuyn in 2002 en later op Theo van Gogh. “Ik kan jullie vertellen dat ik ook een tijdje in de war ben geweest.”

Dijkhoff heeft een idee hoe het met Nederland verder moet. Minder afhankelijk zijn van vreemde mogendheden, is er één onderdeel van. Daarnaast moet er eerlijke handel komen. “Wie hier zijn geld verdient, zoals de Googles en Facebooks van deze wereld, moet in Nederland belasting betalen.” En de VVD wil een sterke overheid met agenten, defensie, verpleegkundigen en ‘mensen die ons slimmer maken’. Een overheid die niet groot is, en niet vastzit aan regeltjes, ‘een die erkent dat mensen verschillen, maar wel zorgt voor een eerlijke uitkomst’.

Kondigt corona ook het einde van het dominante liberale beleid onder leiding van Rutte aan, wilde ChristenUnie-leider Segers weten? Dat dacht VVD-fractievoorzitter Dijkhoff dan weer niet. “Ik koester de persoonlijke vrijheid die het liberalisme ons heeft gegeven.”

Lees ook:

De algemene beschouwingen staan al in het teken van de verkiezingen. Wat zijn de belangrijkste campagnethema's?

De campagne van de naderende Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 zal vanzelfsprekend gaan over corona.

Rutte is niet bang voor kritiek: Dit is onze visie, er moeten banen bijkomen

Premier Rutte heeft een loodzwaar half jaar achter de rug. Net als alle Nederlanders. Over de kritiek op zijn crisisbeleid maakt hij zich geen zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden