Werkdruk Politiek

VVD’er Arno Rutte is al het derde Kamerlid dat opstapt vanwege de werkdruk

VVD’er Arno Rutte op de trappen van de Tweede Kamer. Beeld Werry Crone

Nog zes weken. Dan vertrekt het VVD-Kamerlid Arno Rutte uit Den Haag. Hij liet gisteren weten dat hij zijn zetel opgeeft omdat hij de werkdruk te hoog vindt. “De afgelopen zeven jaar heb ik getracht een balans te vinden tussen thuis en werk. Soms lukte het, te vaak niet.”

De VVD’er is het derde Kamerlid deze kabinetsperiode dat openlijk klaagt over de druk die op politici rust en om die reden stopt. In maart vorig jaar, nog maar een jaar na de verkiezingen, verliet Nina Kooiman van de SP de Tweede Kamer. Zij kon het moederschap niet combineren met het werk van politica. 

Een maand later zette Elbert Dijkgraaf van de SGP er een punt achter. Bij zijn afscheid schreef hij: “Sinds enkele jaren staat er steeds meer spanning op mijn huwelijk. Er is van alle kanten hard gewerkt om dit op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Als gevolg daarvan klopt de balans tussen werk en privé niet meer.”

Arno Rutte is sinds 2012 Kamerlid en voert het woord over de zorg. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Groningen. “Toen ik met dit werk begon dacht ik dat het wel mee zou vallen. Maar in de praktijk ben ik er drie dagen per week echt niet. Het werk is onvoorspelbaar en ook in de dagen dat ik niet in Den Haag ben, gaat de politiek door. Er wordt continu aan je getrokken. Het gevolg is dat mijn vrouw, naast haar werk, thuis alle gaten dicht loopt.”

“Ik zie meer Kamerleden die hiermee worstelen”, zegt Rutte. Hij vindt dat de druk is toegenomen. “Bij een coalitie met vier partijen testen sommige oppositiepartijen vaker of er nog wel een meerderheid is. Er hangt regelmatig een motie van wantrouwen in de lucht. Dan moet je aanwezig zijn; misschien moet er gestemd worden.”

Met Rutte stopt het achtste VVD-Kamerlid sinds de verkiezingen in 2017. Kamervoorzitter Khadija Arib bekritiseert met enige regelmaat het tussentijds vertrek van politici. Bij verkiezingen krijgen zij namelijk het vertrouwen om hun plannen uit te voeren voor vier jaar. Rutte geeft toe dat zijn plotse vertrek niet chic is, maar een andere baan, zegt hij, komt niet toevallig langs als er verkiezingen zijn, maar nu. Hij gaat aan de slag als consultant in de zorg.

Lees ook:

Voorzitter Arib stuurt Kamerleden met een boodschap op vakantie

Voor een enkel Kamerlid wacht nog een werkbezoek of andere afspraak, maar voor de meesten geldt: reces. Vakantie. Uitrusten van een turbulent parlementair jaar. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden