null

Vaccinatie

VVD en SP willen verplichte vaccinatie voor kinderen in de opvang, plan D66 uitgesteld

Beeld ANP

VVD en SP komen met een eigen wetsvoorstel om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderen in de kinderopvang. Een ander plan, van D66, om crèches zelf de keus te laten, is aangepast.

Wilma Kieskamp

Vaccinatie moet verplicht worden op alle kinderdagverblijven. Die verplichting moet direct ingaan zodra het bergafwaarts gaat met de vaccinatiegraad in Nederland, die nu op ‘code oranje’ staat. Dat vinden VVD en SP. Zij kondigen een eigen wetsvoorstel aan.

Voor het kabinet is extra voorlichting aan ouders de belangrijkste ­manier om het aantal vaccinaties weer omhoog te krijgen, en ‘anti­­vaxers’ te overtuigen dat inenten niet gevaarlijk is. VVD en SP vinden dat te vrijblijvend. De zet van de regeringspartij en de oppositiepartij is een ­teken aan de wand dat de Tweede ­Kamer meer dadendrang wil zien bij het vaccinatiebeleid. Bijna alle fracties vinden dat er steviger maatregelen nodig zijn om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Alleen de drie christelijke partijen zijn tevreden met de aanpak van het kabinet.

Te weinig steun voor D66-plan

De Tweede Kamer heeft inmiddels zelf allerlei plannen bedacht. Dinsdag had de Kamer zullen beslissen over de meest concrete ervan, een wetsvoorstel vanuit de D66-fractie. Kinderdagverblijven moeten kinderen kunnen weigeren die niet zijn gevaccineerd, stellen de democraten voor. “Jonge ouders vragen ons dagelijks wanneer dit mogelijk wordt. Zij willen hun kind op een zo veilig mogelijke kinderopvang brengen”, aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen, die de D66-wet verdedigde in een plenair Kamerdebat, ­afgelopen donderdag.

Maar er is te weinig steun in de Tweede Kamer bij andere partijen, waardoor D66 de stemming op het laatste moment een week heeft uitgesteld, en de wet heeft aangepast. D66 heeft de handen vol om coalitiegenoot CDA aan boord te krijgen. Die partij is zeer kritisch. Bij coalitiegenoot ChristenUnie hoeft D66 niet eens aan te kloppen.

Brandhaarden

Het CDA vreest dat er straks ‘brandhaarden’ ontstaan, van kinderdagverblijven die geen kinderen weigeren en juist veel niet-gevaccineerde kinderen tellen. Een andere zorg is bureaucratie. “Straks zijn de leidsters het hele jaar door bezig met het vragen naar een papiertje”, vreest Postma.

Diezelfde brandhaardenkwestie is voor de SP het sein om het stuur 180 graden de andere kant op te draaien, en tégen het D66-voorstel te stemmen. Pogingen van Paul van Meenen om de SP te overtuigen dat een lichte maatregel als eerste stap ook verstandig kan zijn, faalden afgelopen week. De SP noemt het D66-plan ‘een haastklus’. “Als de vaccinatiegraad te laag wordt, moet je dat niet aan de markt van kinderopvang overlaten maar moet de overheid de norm stellen’, aldus SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Het initiatief van D66 om op eigen kracht een wetsvoorstel door de Tweede Kamer te loodsen, maakt de grote onderlinge verschillen zichtbaar binnen de coalitie van Rutte-III. Dat was bij het Kamerdebat meteen al te merken. De ChristenUnie liet verstek gaan. De bezwaren van die fractie ­tegen het plan om creches kinderen te laten weigeren, liggen in de lijn van wat SGP-Kamerlid Kees van der Staaij donderdag bij het debat concludeerde: “Linksom of rechtsom, het gaat toch om een zekere inperking van grondrechten.”

D66: Weigerrecht is een eerste stap

Kinderdagverblijven het recht geven om kinderen te weigeren die niet zijn gevaccineerd, is volgens D66 een eerste stap. “Als het om de veiligheid van kinderen gaat zijn er voor D66 geen taboes”, aldus Kamerlid Paul van Meenen. Ook het kabinet zelf onderzoekt een vaccinatieplicht voor de kinderopvang, om achter de hand te houden ‘voor het geval dat’ er in Nederland nog minder ouders hun kinderen laten vaccineren dan nu. VVD en SP wilden daar niet op wachten, en gaan zelf aan de slag met een eigen wetsvoorstel. Zij willen nu vast een wet om alles paraat te hebben als de vaccinatiegraad te laag wordt.

Meer kinderen ingeënt tegen bof, mazelen en HPV

De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat is voor het eerst sinds 2012. Dat concludeert het RIVM op basis van voorlopige cijfers.

Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat de vaccinatiegraad voor BMR in 2012 96 procent was. In de jaren daarna daalde de vaccinatiegraad tot 92 procent. Vorig jaar was er voor het eerst herstel. De vaccinatiegraad voor bof, mazelen, en rode hond was vorig jaar volgens de voorlopige cijfers 94 procent.

De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan: van 59 procent voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72 procent voor meisjes uit geboortejaar 2006. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties blijft stabiel.

Lees ook:

Een gratis blender als je vaccineren weigert?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege een ‘misleidende commerciële oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren tegen kinkhoest’.

Het mazelenvirus is terug, en het blijkt niet zo onschuldig als gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden