NieuwsVVD

VVD en het OM straffen Kamerlid Van Haga voor beschonken rijgedrag

De beëdiging van Wybren van Haga (VVD) als lid van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
De beëdiging van Wybren van Haga (VVD) als lid van de Tweede Kamer.Beeld ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is onlangs met te veel alcohol op in de auto gestapt. De VVD bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. “Het is gebeurd, ik ben geen heilige”, zegt het Kamerlid zelf.

Redactie

Van Haga werd vorige week betrapt bij een controle langs de snelweg, omdat zijn rijgedrag opviel. Naar zijn zeggen gaat het om een promillage van 0,6 procent. De grens is 0,5 procent. Het Tweede Kamerlid moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan.

Ook van de VVD krijgt Van Haga een straf opgelegd voor zijn beschonken rijgedrag. Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij, geeft aan dat Kamerleden een voorbeeldfunctie hebben. “Dat betekent dat Van Haga niet alleen zijn straf krijgt zoals elke burger die met teveel drank op achter het stuur zit, maar dat hij ook 5000 euro zal schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Ook zal hij vijf dagen vrijwilligerswerk doen om zijn fout niet alleen in woord en met geld maar ook in daad te onderkennen.” Dijkhoff laat verder weten dat hij het nieuws niet van Van Haga zelf heeft vernomen, maar uit de krant.

Het Kamerlid was vorig jaar al een buikpijndossier van de VVD. Hij kwam in opspraak door zijn werkzaamheden als huisbaas, onder meer na klachten over illegale onderhuur en omgang met huurders. Met zijn vastgoedbedrijf Sjopperdepop BV bezit hij zo’n honderd huizen en vijftig winkelpanden.

De VVD liet onderzoeken of hij over de schreef was gegaan, maar deze commissie oordeelde uiteindelijk dat hij kon blijven. Een hele opluchting voor de coalitie, die haar meerderheid zou verliezen als Van Haga zou besluiten alleen verder te gaan. Enkele maanden daarna bleek dat hij zijn zakelijke en politieke werk nog steeds niet goed had gescheiden, zoals hij wel had beloofd. De nieuwe affaire brengt de VVD, geplaagd door eerdere integriteitsschandalen, in verlegenheid.

Lees ook:

Met Wybren van Haga staat opnieuw een buikpijndossier van de VVD in de schijnwerpers

Het is een buikpijndossier waarvan de VVD én de hele coalitie dit voorjaar hoopten te zijn verlost, maar in de zomer van 2018 keert de zaak-Van Haga toch weer terug in de schijnwerpers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden