Quotum

Vrouwenquotum voor het bedrijfsleven is nabij

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Beeld ANP

Het wordt spannend of de Tweede Kamer volgende week instemt met het voorstel van D66 en CDA om een vrouwenquotum in het bedrijfsleven in te stellen. Het plan heeft de steun van de SP nodig om aan een meerderheid te komen. Het socialistische Kamerlid Jasper van Dijk zegt dat zijn partij het ‘een interessant voorstel’ vindt. De kans dat zijn fractie de motie volgende week gaat steunen is ‘fiftyfifty'. 

De kwestie is actueel geworden omdat regeringspartij CDA van standpunt is gewijzigd. Die partij diende donderdagavond samen met coalitiepartner D66 een voorstel in voor een verplicht vrouwenquotum bij beursgenoteerde bedrijven. GroenLinks, PvdA en DENK steunen de motie ook.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde eerder een verplicht quotum van 30 procent vrouwen in raden van commissarissen. Sinds 2013 is er een wettelijk ‘streefcijfer’ van 30 procent, maar dat leverde veel te weinig op. Werkgevers zijn ook voor het quotum.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, emancipatie) is ‘blij’ met de steun van de christendemocraten. Ze zocht de afgelopen maanden naar politiek draagvlak voor een minimumaantal vrouwen in raden van commissarissen. Coalitiepartners VVD en ChristenUnie zijn tegen. Kamerlid El Yassini van de VVD zei donderdag tegen de ‘NOS’ dat zijn fractie een verplicht quotum zal blijven afwijzen. “Wij vinden het niet oké dat je wordt aangenomen op je afkomst, je geslacht of je geaardheid. Voor de VVD is een quotum onbespreekbaar.”

Mocht het voorstel worden aangenomen, gaat Van Engelshoven ‘vol enthousiasme’ aan het werk met het tijdelijke quotum dat de SER heeft voorgesteld. Met de steun van de daarin verenigde werknemers en werkgevers is ze van maatschappelijk draagvlak al verzekerd, stelt ze.

De Kamer stemt dinsdag over het vrouwenquotum.

Lees ook:

Vrouwenquotum? Neem een voorbeeld aan de topsport

Ga eens kijken in de sector waar Nederlandse vrouwen het beter doen in topfuncties dan mannen. Bestaat die sector? Jazeker. Het is de topsport, schrijft Marijn de Vries.

Hoog tijd voor een vrouwenquotum op de steiger, in de meterkast en onder de motorkap

Het bijzondere van deze discussie is dat de oproep voor een quotum altijd gaat over topposities. Ik hoor nooit iemand pleiten voor een vrouwenquotum bij vuilnisophalers, hoveniers, bouwvakkers of automonteurs, schrijft Marianne Zwagerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden