Stem op een vrouw

Voorkeursstem helpt aandeel vrouwen in gemeenteraad naar historische hoogte: 37 procent raadsleden is vrouw

Nilab Ahmadi (BIJ1) legt de eed af als nieuw raadslid van de gemeente Amsterdam. Beeld ANP
Nilab Ahmadi (BIJ1) legt de eed af als nieuw raadslid van de gemeente Amsterdam.Beeld ANP

In de gemeenteraden zijn 459 vrouwen die op een onverkiesbare plek stonden toch gekozen dankzij voorkeursstemmen. Het aandeel vrouwelijke raadsleden is nu 37 procent, een ‘historisch’ resultaat.

Stefan Keukenkamp

Niet meer gelijkheid op de kieslijst, maar de voorkeursstem van de kiezer zorgde ervoor dat het aandeel vrouwen in de lokale politiek een spurt heeft gemaakt. Na de verkiezingen zijn 459 vrouwen die op een onverkiesbare plek stonden, gekozen in gemeenteraden. Waar vrouwen tot nu toe vrijwel in elke raad in de minderheid waren, zijn met name steden bezig aan een inhaalslag. Landelijk is het aandeel vrouwelijke raadsleden gestegen van 31 naar 37 procent. In de grootste zeventig gemeenten is 41 procent vrouw, blijkt uit cijfers van stichting Stem op een Vrouw.

De stichting die campagne voert voor meer vrouwen in de raad, spreekt van een ‘historisch’ resultaat. In 24 van de 345 gemeenten is minstens de helft van de raadsleden vrouw, tegenover 7 vier jaar geleden. In nog eens 23 gemeenten is de verdeling zo goed als gelijk. “Wat politieke partijen zelf niet fiksen, is de kiezer aan het doen. Deze beweging gaat niet meer weg”, stelt de stichting.

Vrouw neemt plek van man in

Het grote aantal voorkeursstemmen op vrouwen die op onverkiesbare plekken stonden, heeft geleid tot 459 meer vrouwelijke raadsleden. Zij zijn in 90 procent van de gevallen gekozen ten koste van een hoger geplaatste man. De grootste stijging is te zien in Groningen, waar liefst 7 extra vrouwen werden gekozen. Daar nam het aandeel vrouwelijke raadsleden toe van 31 naar 53 procent.

Van gelijkheid is ondanks dit ‘historische resultaat’ nog geen sprake, benadrukt Stem op een Vrouw. “We hebben het over enkele tientallen gemeenten waar vrouwen nu gelijk kunnen meepraten, versus ruim 300 gemeenten met een vaak ruime meerderheid van mannelijke raadsleden.”

In een vorige versie van dit artikel stond dat het aandeel vrouwen 35 procent was. Dat moet zijn 37 procent en is in de nieuwe versie aangepast.

Lees ook:

Jonge SGP-vrouwen: Wij hebben een roeping voor de politiek

De 30-jarige Eline Nieuwland is in Dordrecht verkiesbaar voor de SGP. Ze is de derde vrouw die in de partij politiek actief wordt. Jonge vrouwen kloppen op de deur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden