Fractievoorzitters in gesprek met kamervoorzitter Vera Bergkamp in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Fractievoorzitters in gesprek met kamervoorzitter Vera Bergkamp in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

GoedemorgenFracties

Versplintering in de Kamer erg? Het kan erger

Het volk wil tegenmacht, het volk krijgt tegenmacht. Hoewel de situatie inmiddels wel een beetje uit de hand begint te lopen. Nu drie leden zich hebben afgesplitst van Forum voor Democratie, telt de Tweede Kamer liefst achttien fracties. Het is een absoluut record. Nooit eerder was de versplintering van het politieke landschap zo zichtbaar.

Tijdens Rutte II telde de Kamer zeventien fracties, maar dat was aan het einde van de zittingsperiode. De huidige Tweede Kamer is slechts twee maanden aan het werk. Het is niet ondenkbaar (sterker: het is zeer voorstelbaar) dat de komende jaren nog ruzies binnen fracties ontstaan, met nieuwe afsplitsingen tot gevolg.

Splinter-kampioen Lelystad

Op dit moment bestaat een Tweede Kamerfractie uit gemiddeld 8,3 zetels (150/18). Er is alle reden voor bezorgdheid. Want hoe kleiner de fracties, hoe moeilijker het voor partijen is om de regering goed te kunnen controleren. Maar vergeleken bij sommige gemeenten is de Haagse situatie nog niet zo ernstig.

Neem Zaanstad, met veertien fracties in een gemeenteraad van 39 leden (fractiegrootte gemiddeld 2,8). Het goede nieuws daar is dat de raad tot voor kort zelfs vijftien fracties telde. Maar omdat iemand die zich eerder afsplitste de raad heeft verlaten, zakte dat aantal terug naar veertien. In Almelo zijn ze er jaloers op. Daar telt de raad (35 zetels) vijftien fracties, onder wie vijf eenlingen. Gemiddelde fractiegrootte: 2,3.

De situatie in De Bilt is vergelijkbaar, met twaalf fracties in een raad met 27 stoelen. Splinter-kampioen was tot voor kort de gemeenteraad van Lelystad, met 35 zetels en 17 fracties. Waarop een PvdA-raadslid verzuchtte: “De halve gemeenteraad is fractievoorzitter”.

Lees ook:

Veel partijen, dat is juist weldaad voor democratie

Een Tweede Kamer met heel veel partijen leidt wellicht tot een moeizame formatie, het betekent ook dat heel veel groepen burgers politiek vertegenwoordigd zullen zijn, stelt Joop van Holsteyn, hoogleraar Politiek gedrag en methoden van onderzoek aan de Universiteit Leiden.

Het was iedere keer Baudet zelf die de scheuringen inleidde

De vele afsplitsingen bij Forum voor Democratie hebben één constante: ze volgen na provocaties van partijleider Thierry Baudet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden