Framing

Versoepeling? Dat kun je ‘echt wel’ aan ons overlaten

Het is de nieuwe klaagzang: Nederland ‘begrijpt het niet meer’. Je kunt de talkshows er avond na avond mee vullen. Het zit zo.

Nederland gaat van het slot. Dat kan lastige situaties opleveren. Een BN’er in een talkshow klaagt dat kinderen níet naar opa en oma van zestig mogen. Maar er staat wel een juf van boven de zestig voor de klas. Hij ‘begrijpt er helemaal niets meer van’. En lamenteert nog even door.

Het is een krachtig frame. Waarom?

Omdat het klopt: Nederland gaat van het slot en dat leidt tot strijdige situaties. Bovendien, je neemt het op voor ons Nederlanders – wij worden met onbegrijpelijke strijdigheden geconfronteerd. En je kijkt neer op politici – die voe­ren onbegrijpelijk beleid. Dat bekt allemaal prima.

Onontkoombaa.

Tegelijk, als 17 miljoen mensen van het slot gaan, zijn zulke situaties natuurlijk onont­koom­baar. Welkom in de echte wereld.

Hoe reframe je de klaagzangen? Iemand zegt dat de Nederlander het ‘echt wel’ begrijpt. Nederlanders begrijpen ‘heus wel’ dat je soms strijdige situaties krijgt, als een heel land van het slot moet. Weten ‘heus wel’ hoe met lastige situaties om te gaan. Dat kun je ‘echt wel’ aan ons overlaten.

In dit reframe kijken die klagers neer op óns. Zijn wij simpele, al te simpele geesten, die geen enkele complexiteit aankunnen. Je verheft de politicus, die heeft vertrouwen in ons, weet dat wij verstandig omgaan met de afbouw van de lockdown.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden