Proces Wilders

Veroordeling Wilders ‘minder Marokkanen’-uitspraak definitief

PVV-leider Wilders deed de uitspraken tijdens een campagnebijeenkomst in 2014.  Beeld ANP
PVV-leider Wilders deed de uitspraken tijdens een campagnebijeenkomst in 2014.Beeld ANP

De veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging blijft overeind. Met dat oordeel van de Hoge Raad is gisteren de strafzaak tegen de PVV-voorman over zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak uit 2014 afgerond. Tegen het oordeel is geen beroep meer mogelijk.

Marco Visser

Wilders werd in september vorig jaar in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd. De politicus deed de gewraakte uitspraken tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2014. Hij vroeg de aanwezigen of ze ‘meer of minder Marokkanen’ wilden. Nadat het publiek ‘minder, minder!’ begon te scanderen, antwoordde hij: “Dan gaan we dat regelen”. Direct na de uitspraak in hoger beroep ging Wilders in cassatie.

Maar ook in cassatie blijft de veroordeling dus staan. De procureur-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al de veroordeling in stand te laten.

Lang proces

Het gehele strafproces duurde langer dan gebruikelijk, onder meer doordat steeds nieuwe stukken werden ingebracht en door een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen het Openbaar Ministerie en Wilders en diens advocaat.

Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces. “Het hof ziet geen inmenging van de minister of ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak.” Ook de Hoge Raad ziet daar geen aanwijzingen voor en verwierp het protest.

Volgens Wilders bewijst de uitspraak van de Hoge Raad ‘dat de rechtsstaat failliet is’. “Ze willen mij de mond snoeren, maar ik zal nooit zwijgen. Ze kunnen mij veroordelen, maar ik zal de waarheid blijven spreken”, zei Wilders.

Lees ook:

In Den Haag groeit de onrust over het proces tegen Wilders

Advocaat Geert-Jan Knoops zal dinsdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol bepleiten dat de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders alsnog gestaakt moet worden. Onthullingen van ‘RTL Nieuws’ geven de verdediging voldoende zuurstof voor een nieuwe poging om het Openbaar Ministerie (OM) onderuit te halen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden