Belastingdienst

Vanwege onleesbaar gemaakte dossiers kan Snel zich opmaken voor nog een debat over de toeslagaffaire

Staatssecretaris Menno Snel van financiën in gesprek met een toeschouwer in de pauze van het Kamerdebat over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen. Eerder schreeuwde de man vanaf de publieke tribune: ‘Mijn hele leven is naar de klote!’.  Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van financiën in gesprek met een toeschouwer in de pauze van het Kamerdebat over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen. Eerder schreeuwde de man vanaf de publieke tribune: ‘Mijn hele leven is naar de klote!’.Beeld ANP

Ophef in de Tweede Kamer en onder gedupeerde ouders over hun kinderopvangdossiers. Grote delen blijken door de Belastingdienst zwartgelakt.

Bart Zuidervaart

Staatssecretaris Menno Snel (D66, financiën) kan zich opmaken voor een nieuwe confrontatie met de Tweede Kamer over de slepende kinderopvangaffaire. Gedupeerde ouders kregen de afgelopen dagen hun dossier van de Belastingdienst opgestuurd. Tot hun verbazing – en ergernis – bleken daar vele zwartgelakte pagina’s tussen te zitten.

Kamerleden reageren verontwaardigd op de onleesbaar gemaakte informatie. SP’er Renske Leijten vindt het terecht dat ouders woedend zijn. Trouw en ‘RTL Nieuws’ onthulden eerder dat deze mensen in het verleden ten onrechte door de fiscus zijn aangemerkt als fraudeur, waardoor ze werden gedwongen om toeslagen terug te betalen, soms met verstrekkende gevolgen voor gezinnen. Leijten: “Ze wilden weten waarom ze fraudeur zijn”. Ze is ervan overtuigd dat de Belastingdienst deze informatie niet wil delen met de ouders.

Ook Kamerleden van andere partijen zijn verbaasd. Leonie Sazias (50Plus): “Een enorme schande”. Opvallend is dat het onbegrip binnen de coalitie net zo groot is. Evert-Jan Slootweg (CDA): “Dit is bij de wilde spinnen af”. Helma Lodders (VVD): “Ik was ook verbijsterd toen ik het hoorde”. Eppo Bruins (ChristenUnie): “Dit zijn absurde taferelen”.

Misschien kan de Nationale Ombudsman beoordelen of de ingrepen terecht zijn

Toch heeft de coalitie vooralsnog geen trek in een nieuw debat met de staatssecretaris, die een vorig treffen met de Kamer ternauwernood overleefde. Snel moet eerst nader toelichten waarom de Belastingdienst het nodig vond zoveel informatie voor de ouders weg te werken. Partijen suggereren dat een onafhankelijk iemand, zoals de Nationale Ombudsman, mee zou kunnen kijken of de ingrepen van de fiscus terecht zijn.

Snel stuurde woensdag al een briefje naar de Kamer met een eerste reactie op alle tumult. Daarin zegt hij dat er ‘begrijpelijk ophef’ is ontstaan over de weggelakte gedeelten. Maar hij verklaart ook dat de Belastingdienst een geheimhoudingsplicht heeft en dat in de dossiers van ouders ook privacygevoelige informatie van andere gedupeerden staat. Alleen deze informatie zou zijn weggelakt.

Oppositiepartijen gaan ervan uit dat het nieuwe debat met Snel er uiteindelijk komt, desnoods pas na het kerstreces. Leijten snapt niet dat VVD, D66, CDA, ChristenUnie én oppositiepartij GroenLinks niet onmiddellijk de staatssecretaris naar de Kamer roepen. “Jullie laten hem bungelen. Iedereen ziet dat wat hier gebeurt niet deugt.”

Geld inzamelen voor gedupeerde ouders

Noem het een kerstgedachte, ván ouders, vóór ouders. Een extraatje, speciaal voor de gedupeerden van het belastingdebacle. De fiscus betichtte deze honderden, mogelijk zelfs duizenden ouders onterecht van fraude en zette hun kindertoeslag stop. Dat stortte veel van de beschuldigden in diepe schulden. De opbrengst van een crowdfundactie moet hen wat lucht geven tijdens de feestdagen.

“Dit gaat over mensen die al heel lang in de ellende zitten”, zegt SP-kamerlid Renske Leijten. Haar partij faciliteert de inzameling op haar site. Wellicht ten overvloede, maar de crowdfunding is niet bedoeld om een kleine deuk te slaan in de belastingschulden van de gedupeerden. Mogelijk duizenden ouders die vaak tienduizenden euro’s in het rood staan? Dan heb je het bij elkaar al snel over tientallen miljoenen.

Denk eerder aan een soort kerstpakketten. Het idee kwam van twee ouders die zelf de dupe waren van het fiscusbeleid, maar inmiddels bijna uit de schulden zijn.

Zij beoordelen straks met een team of degenen die zich aanmelden voor zo’n pakket, daar ook echt voor in aanmerking komen. Leijten zegt dat de nadruk bij de cadeaus op de kinderen komt te liggen. En dat er wordt gekeken naar de specifieke situatie van het desbetreffende gezin. Geen standaardpakketten dus, maar bijvoorbeeld een nieuwe winterjas in de juiste maat. Mocht die nodig zijn.

Leijtens site heeft de digitale mogelijkheden dit soort dingen zelf te doen. “We dachten dit via een crowdfundplatform te regelen, maar dan moet je ook een deel van de opbrengst afdragen aan die site. Nu kan alles gewoon naar de ouders.” De actie duurt tot 20 december. (Dirk Waterval)

Lees ook:

Een toehoorder bij het debat over de toeslagenaffaire: ‘Mijn leven is naar de klote!’

Het debat over de affaire rond de kinderopvangtoeslag heeft de gedupeerde ouders niet de gehoopte duidelijkheid opgeleverd.

De top van de Belastingdienst drukte de onrechtmatige aanpak stopzetten kinderopvangtoeslag erdoor

De hoogste ambtenaren van de Belastingdienst gaven opdracht tot onrechtmatig handelen. Informatie hierover werd achtergehouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden