Politiek

Van Toorenburg (CDA) verlaat na veertien jaar de Tweede Kamer

Madeleine van Toorenburg: ‘Ik ga eerst nog allerlei dingen afmaken'. Beeld Hollandse Hoogte
Madeleine van Toorenburg: ‘Ik ga eerst nog allerlei dingen afmaken'.Beeld Hollandse Hoogte

Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft ‘na lang wikken en wegen’ besloten zich niet opnieuw te kandideren voor het Kamerlidmaatschap. Na de verkiezingen van 17 maart keert ze niet terug in het parlement.

Judith Harmsen

‘Het is goed zo’, schrijft Van Toorenburg, die veertien jaar in de Tweede Kamer zat, in een uitleg aan de leden van haar partij. ‘Het is tijd dat ik het stokje overdraag aan een nieuwe generatie volksvertegenwoordigers, die staat te popelen om het eervolle werk te mogen verrichten.’ In een interview met het AD vertelt ze over haar 15-jarige dochter, die politieke ambities heeft. “Ik wil niet dat mijn kinderen of anderen gemiste talenten worden omdat mijn generatie denkt dat ze in zes planken kan vertrekken”, zegt ze tegen de krant. “Het CDA moet een levendige partij blijven waarvan mensen denken: als ik mijn schouders eronder zet, kan ik Kamerlid worden.”

Directeur van een jeugdinrichting

Van Toorenburg is sinds 2007 lid van de Tweede Kamer. Ze is gepromoveerd jurist en was voordat ze naar de Kamer kwam directeur van een jeugdinrichting. Ze behoort tot de rechtervleugel van de partij. In het parlement voert ze het woord over justitie en asiel. Vorig jaar januari was het mede doordat Van Toorenburg van mening veranderde over het verruimen van het kinderpardon, dat het kabinet uiteindelijk ruim zeshonderd kinderen en hun gezinnen toestond in Nederland te blijven. In het AD zegt ze hierover: “We hadden een verziekt systeem gemaakt; als je maar lang genoeg in de procedure bleef, dan kon je blijven.” Maar Van Toorenburg ging anders tegen de situatie aankijken door de vele brieven die ze kreeg van kinderen wier toekomst in duigen dreigde te vallen door gedwongen uitzetting. “Ik wil mezelf altijd in de spiegel kunnen blijven aankijken. Ik dacht: dit moet stoppen, nu.”

In 2012 stelde van Toorenburg zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Die strijd verloor ze van Sybrand Buma. In 2016 deed ze een vergeefse poging om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. Momenteel is ze, samen met Pieter Omtzigt, vicefractievoorzitter.

Wat ze na maart zal gaan doen weet Van Toorenburg nog niet precies. Met partijvoorzitter Rutger Ploum heeft ze het gehad over een plek in de Eerste Kamer. Ook overweegt ze om rechter te worden. “Maar ik ga eerst nog allerlei dingen afmaken.”

Lees ook:

‘Politiek kan je helemaal opvreten’

De Tweede Kamer lijkt soms een duiventil, waar politici in- en uitvliegen. Deze zomer praten ervaren Kamerleden over hun werk en hun ontwikkeling. Vandaag Madeleine van Toorenburg (CDA): ‘Het indienen van een motie is een zwaktebod.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden